1. Support
  2. Toyota Winter Guide
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

СЪВЕТИ ЗА ЗИМАТА

Открийте нашите десет съвета за брзопасно и приятно пътуване

Покорете зимата с оригиналните аксесоарите и Зимния Профилактичен Преглед на Toyota. От проверката на гумите и електрическата система на автомобила, до техниките за шофиране на сняг и лед, зимното шофиране изисква внимателно планиране и подготовка. Следвайте тези десет прости съвета и ще разполагате с всичко от което се нуждаете за успешни зимни пътувания. 

Десет съвета за шофиране в зимни условия

Проверете дали всички гуми (включително резервната) за повреди, дали налягането е на препоръчителното ниво, а през зимата всички гуми трябва да са с дълбочина на грайфера от поне 3 мм. Освен това е добре да оборудвате автомобила си със зимни гуми, които осигуряват несравнимо по-добро сцепление при температури под 7ºC.

Проверете охладителната система на двигателя за да предотвратите замръзване или прегряване. Уверете се че охладителната ви течност е на препоръчителното ниво и проверете маркучите за евентуални течове преди да предприемете дълго пътуване. 

Проверявайте нивата на маслото периодично. Както при охладителната течност, ако наближава време за смяна, направете я преди да поемете на дълъг път. Ако не сте сигурни дали това масло е подходящо за вашия автомобил, свържете се с оторизиран дилър на Toyota.

Проверете дали клемите са стегнати към полюсите на акумулатори ви. Поради повишените енергийни нужди с използване на светлини, отопление и чистачки, ако акумулаторът ви е на възраст над пет години, проверете го при оторизиран дилър на Toyota.

Проверете светлините преди да потеглите. Те са важни за да виждате и да бъдете виждани. Огледайте автомобила и се уверете че всички светлини работят и не са покрити с типичните за зимата замърсители. 

Предните стъкла се замърсяват по-бързо през зимата. Уверете се че вашият резервоар с течност е достатъчно пълен и че тя е ефективна поне до -15ºC. Проверете дали чистачките не са повредени и ако е необходимо сменете перата. Накрая, винаги изчиствайте снега от покрива преди да потеглите. 

Шофирането може да бъде уморително или предизвикателно в зимни условия. Правете 15-минутни почивки на всеки два часа при дълги пътувания. За максимална безопасност, спрете за закуска, протегнете се и винаги пийте достатъчно вода за да останете хидратирани. Забавлявайте се с любимата си плейлиста или слушайте любимите си програми с Bluetooth® радио. 

Спирачните дистанции на сняг и лед могат да се увеличат десетократно в сравнение със суха настилка. Движете се бавно и винаги спирайте, ускорявайте и управлявайте плавно за да предотвратите риск от загуба на контрол. 

Уверете се че тежките предмети са съхранени на пода на багажника зад задните седалки. Ако се нуждаете от повече място, използвайте багажник на покрива и лесна за инсталиране багажна кутия. Ако теглите ремарке, поискайте от професионалист да инсталира висококачествен теглич. И, накрая, ако возите домашни любимци, уверете се че защитната система е с добро качество и правилно монтирана зад седалките.

Винаги бъдете готови за аварийни ситуации през зимата. Носете топли дрехи, водозащитени и здрави обувки във автомобила си по всяко време. Принадлежности като работен фенер, зарядно за мобилен телефон, лопата, вода и закуски са безценни ако закъсате. 

Със своите по-тъмни и по-студени дни и непредсказуеми пътни условия зимата може да бъде предизвикателна. Но ако сте подготвени с гамата от аксесоари и сервизни обслужвания на Toyota можете да хвърлите ръкавица на зимата – и да спечелите.