1. Discover Toyota
 2. Safety
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

TOYOTA T-MATE

С ВАС ЗА ПО-БЕЗОПАСНО ПЪТУВАНЕ
T-Mate е гама от системи създадени за да ви подкрепят и да направят шофирането по-безопасно, независимо дали паркирате, дали се движите по магистрала или в града. Тези системи не само помагат за вашата защита и тази на пътниците, но и за безопасността на останалите участници в движението. Всичко това е част от ангажираността на Toyota към пътната безопасност и нашата мисия да превърнем инцидентите на пътя в част от миналото.

TOYOTA ЧУВСТВО ЗА БЕЗОПАСНОСТ

 • СИСТЕМА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЧЕЛЕН УДАР

  Нашата система за подготовка преди удар може да установи и да ви помогне да предотвратите стълкновения с други автомобили, с пешеходци или велосипедисти. Тя работи като предупреждава водача с аудио и визуални сигнали и асистенция със спирачната система. Ако водачът не успее да предприеме спиране навреме, спирачките автоматично се задействат за да предотвратят или намалят ефекта от удара.

 • АСИСТЕНТ ЗА ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ (RSA)

  Асистентът за пътните знаци следи знаците пред автомобила и изобразява на дисплея пред водача полезна информация като актуалното ограничение на скоростта или забрани за изпреварване. Системата осигурява също визуално и акустично предупреждение, в случай че водачът не спазва индикацията за пътните знаци.  

 • АДАПТИВЕН КРУЗ КОНТРОЛ (ACC)

  Тази система поддържа предварително зададено разстояние до движещия се отпред автомобил. Ако дистанцията започне да намалява, системата понижава скоростта на автомобила ви и евентуално прилага спирачно усилие. Ако автомобилът ви е оборудван с асистент за пътните знаци (RSA), системата разпознава ограниченията на скоростта и предлага необходимата адаптация.

 • АСИСТЕНТ ЗА СЛЕДЕНЕ НА ЛЕНТАТА (LTA)

  Нашата система за следене на лентата е създадена да направи движението по магистрала по-безопасно. Тя ви поддържа в централната линия на лентата и в случай че започнете да я напускате, прилага леко кормилно усилие за коригиране на траекторията на автомобила.

 • АВТОМАТИЧНИ ДЪЛГИ СВЕТЛИНИ (AHB)

  Автоматичните дълги светлини наблюдават пътя за да видят наближаващите предни светлини на насрещно движещите се автомобили. Ако установи наличие на такива системата автоматично изключва предните дълги светлини, оставяйки активирани късите. Когато насрещният автомобил отмине, системата автоматично преминава към дълги светлини отново. Резултатът? По-безопасно движение през нощта за вас и другите пътници.

СИСТЕМА ЗА АВАРИЙНО СПИРАНЕ ПРИ ШОФИРАНЕ (EDSS)

Ако системата засече липса на действия от страна на водача за известно време, ще се задействат звукови предупреждения за да го предупредят. Ако водачът продължава да не извършва никакви действия, EDSS ще започне да спира плавно автомобила, като същевременно го поддържа безопасно в лентата. Аварийните светлини се активират, за да предупреждават другите участници в движението, а вратите се отключват, за да позволят на аварийните служби лесен достъп, ако е необходимо.
Научете повече (Opens in new window)

Проактивен асистент за шофиране - Асистент за забавяне (DA)

Тази система поддържа плавно забавяне при отпускане на педала на газта при приближаване на предходно превозно средство.

 

Потискане на ускорението при ниска скорост

Докато шофирате с ниска скорост, ако газта бъде натисната силно пред препятствия като друга кола, велосипедист или пешеходец, системата ще ограничи рязкото ускорение, за да минимизира риска от сблъсък.

 

TSS Актуализация по въздуха (OTA)

OTA софтуерните актуализации гарантират, че Toyota Safety Sense (TSS) е актуален с най-новите функции и подобрения.

АСИСТЕНЦИЯ ПРИ ПАРКИРАНЕ

 • АВАНГАРДЕН АСИСТЕНТ ЗА ПАРКИРАНЕ TOYOTA TEAMMATE (ADC)

  Системата контролира ускоряването, кормилното управление, спирането и превключването на предавки* за да ви помогне да паркирате безопасно. Тя е способна дори да запомни вашите любими места за паркиране, които не са маркирани с линии или близкостоящи обекти.

  *Не се предлага за автомобили с механична трансмисия.

 • ПАНОРАМЕН ОБЗОР (PVM)

  Паркирането е по-лесно и безопасно с тази система, която комбинира изображенията от четири камери за да създаде почти 360-градусов обзор на околното пространство.

 • ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НАПРЕЧЕН ТРАФИК ОТЗАД С АВТОМАТИЧНО СПИРАНЕ (RCTAB)

  Когато се движите на заден ход напускайки паркомястото, тази система ще разпознае всеки автомобил наближаващ отляво или отдясно, ще ви предупреди и ще активира спирачките за да ви помогне да избегнете сблъсък.

 • ИНТЕЛИГЕНТЕН СОНАР ЗА СВОБОДНО ПРОСТРАНСТВО (ICS)

  Интелигентен като определение, интелигентен по природа – тази система предупреждава водача за наличие на обекти пред или зад автомобила и автоматично активира спирачките за да предотврати сблъсък.

АСИСТЕНТ ЗА БЕЗОПАСНО ИЗЛИЗАНЕ (SEA)

Тази система използва радара Blind Spot Monitor, за да предотврати сблъсък между отворена врата на пътник и превозно средство или велосипедист, приближаващ се отзад. Ако има риск от сблъсък, индикаторите светват на външните огледала и мултиинформационния дисплей, заедно със звуков зумер за предупреждение на пътниците.
Научете повече (Opens in new window)

СИСТЕМА ЗА НАПОМНЯНЕ ЗА ЗАДНАТА СЕДАЛКА (RSRS)

Тази система предупреждава водача с предупреждение в измервателния уред в кокпита, ако пътник или предмет е оставен на задната седалка, когато напуска автомобила.

В зависимост от модела, след заключване на автомобила се активират аварийните светлини и звуковият предупредителен зумер.

АСИСТЕНЦИЯ ПРИ ШОФИРАНЕ

 • СИСТЕМА ЗА СЛЕДЕНЕ НА СЛЯПАТА ЗОНА (BSM)

  Нашата система за следене на сляпата зона предупреждава водача за всякакви превозни средства които може и да не бъдат видени в страничните огледала. Това е изключително полезно при изпреварване.

 • СИСТЕМА ЗА АДАПТИВНИ ДЪЛГИ СВЕТЛИНИ

  Тази система е проектирана за да осигури най-добрата видимост за всички движещи се по пътя при движение през нощта. Тя автоматично адаптира разпределението на светлинния сноп, като притъмнява зоната с насрещен трафик, така че дългите светлини да не заслепяват водачите, но все пак да осигуряват изобилие от светлина.

 • КАМЕРА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ВОДАЧА (DMC)

  В допълнение на системата за откриване на умората на водача, за още по-ранно идентифициране на потенциална опасност, камера, монтирана над волана, следи бдителността и състоянието на водача. Ако системата засече необичайно поведение, като например умора, се активира предупреждение на цифровия инструментален панел и звуков сигнал, за да върне водача в нормалното му състояние.
 • TOYOTA SMART CONNECT – ПЪТНИ СЪБИТИЯ

  Тази система предупреждава водача за местни опасности, като инциденти отпред или хлъзгави повърхности, като събира информация от други водачи и показва предупреждения на мултимедийния екран на автомобила. В зависимост от вида на оборудваната мултимедийна система могат да се докладват и потенциални опасности, което допринася за цялостното подобряване на безопасността на движението.
 • СПЕШНО ПОВИКВАНЕ (E-CALL)

  Тази система позволява на пътниците да уведомяват службите за спешна помощ чрез натискане на превключвател в автомобила. В случай на инцидент или когато въздушните възглавници на автомобила се задействат, системата ще се активира автоматично.

Водачите винаги са отговорни за своето собствено безопасно шофиране.
Системата функционира в рамките на оперативните условия и своите ограничения.
Винаги се обръщайте към Наръчника на потребителя за допълнителна информация. 
Наличните елементи на оборудването зависят от държавата, модела на автомобила и нивото.