1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Fuel cell electric
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

Електрифицирани автомобили с горивни клетки

Научете повече за нашата водородна технология за нулеви емисии.

Mirai е тук и поставя началото на нова ера на мобилност с нулеви емисии, задвижвана от водород. Името Mirai означава „бъдеще“ на японски, но за да бъде успешна нашата нова технология с горивни клетки Toyota Fuel Cell System, ние знаем, че тя трябва да бъде достъпна и атрактивна за съвременния човек. Mirai има изключително авангардно задвижване и използва нов вид гориво, но също така е обикновен седан с четири врати, който е толкова практичен, безопасен и лесен за шофиране, колкото и семейния автомобил с конвенционално задвижване.

С пълен резервоар водород той изминава разстояние близко до това на подобен бензинов автомобил, а зареждането отнема между три и пет минути. Предимствата са тихо и плавно шофиране, изключителни динамични качества и никакви други емисии освен водна пара.

Как работи системата

Системата за горивни клетки на Toyota, използвана в Mirai, произвежда електричество при  реакция между водород и кислород.

Зареждате с водородно гориво по същия начин, както бензин или дизел на бензиностанция. Горивото се съхранява в резервоари под високо налягане и се подава в система от горивни клетки, в които водородът от резервоара и кислородът от въздуха, реагират един с друг и генерират електричество.

Както при бензиновите и електрифицирани хибриди, електрическото напрежение се повишава, за да задвижи електромотора. Всеки път когато автомобилът намалява скоростта си, той регенерира енергия, която съхранява в батерията, с което допринася за постигане на още по-нисък разход на гориво.

Нашите изследвания в продължение на десетилетия и разработките в областта на хибридните  електрифицирани технологии ни помогнаха да бъдем първите в света, които създадоха система с плътност на мощността от 3,1 киловата на литър.

Водород може да се произведе практически от всичко

Водородът не е нов източник на енергия. Той се използва широко повече от век и сега е признат за устойчив източник на енергия за превозни средства, който има потенциала да елиминира въглеродните емисии и да ограничи зависимостта от намаляващите световни запаси от горива на петролна основа.

Водородът (H) е навсякъде около нас. Той е най-разпространеният елемент във вселената, но в по-голямата си част е свързан в молекули с други елементи, като например с кислорода във водата (H2O). Това означава, че трябва да намерим начини да ги преработим, за да произведем чисто водородно гориво H2. Има много природни ресурси, които можем да използваме за тази цел, включително възобновяема електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия.

Изграждане на общество, базирано на водород

Ние вярваме, че изграждането на бъдещо безвъглеродно общество, основано на използване на водород и възобновяеми енергийни източници, ще донесе големи екологични и социални ползи. Това е важна част от нашата дългосрочна визия за околната среда Environmental Vision 2050 и от желанието ни да създадем истинска хармония между обществото и природата.

Водородът е чисто и ефективно средство за производство на електроенергия, което не зависи от колебанията в доставките. Освен че при използването му не се отделят въглеродни емисии, водородното гориво има и по-висока енергийна плътност от електрическите батерии и е лесно за транспортиране и съхранение. То може да се използва не само за захранване на превозни средства като лични автомобили, автобуси, таксита, мотокари и други, но и на домове.

Знаете ли, че един Mirai би могъл да захранва средностатистически дом до една седмица при извънредна ситуация (в Япония и САЩ)?

Две десетилетия технологични изследвания

Вярваме, че системата за водородни горивни клетки е технологичен пробив с потенциал да осигури устойчива мобилност с нулеви емисии като част от нисковъглеродно общество.

Стартирахме нашата програма за изследвания и тестове преди 20 години. Приблизително по същото време започнахме работа по Prius и сме уверени, че сме успели да „уловим“ предимствата, които водородът може да предложи в автомобил, отговарящ на нуждите на днешните клиенти. Заедно с това той дава отговор на бъдещите проблеми, свързани с качеството на въздуха и устойчивостта.

Как да отговорим на критиците на технологията за горивни клетки?

Научете повече