1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. 4 r's for a better earth
 4. Reduce
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

Намаляване на въздействието върху околната среда

Научете повече за начините, по които намаляваме въздействието си върху околната среда

Можем да ограничим въздействието си върху околната среда като намалим материалите, ресурсите и енергията, от които се нуждаем, за да произвеждаме автомобили. Ако можем да използваме по-малко, тогава можем и да губим по-малко.

Тази наша концепция за намаляване играе важна роля в нашата мисия да създадем най-добрия екологичен автомобил, който да има нулево въздействие върху околната среда през целия си жизнен цикъл. Ние се стремим да използваме по-малко енергия, по-малко вода и по-малко суровини, като произвеждаме нашите автомобили, с помощта на интелигентни конструктивни решения и ефективни производствени процеси.

Ние проучваме и прилагаме иновативни материали, нови процеси и по-интелигентни начини на работа, и следим постигането на целите за оценка на всеки етап от проектирането, през производството, експлоатацията от клиента до евентуалното бракуване.

НАШИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ДОСЕГА

Дизайн и иновации

Усилията да намалим въздействието на нашите превозни средства върху околната среда започват още в самото началото  на проектирането, вдъхновено от ново, интелигентно мислене за всичко – от това как работи автомобилът до вида на материалите, които използваме, за неговото производство.

 

УСТОЙЧИВО ПЛАНИРАНЕ: ECO-VAS

 • Eco-Vas: от самото начало на жизнения цикъл на автомобила

  За да подобрим още повече нашата работа по осигуряване на екологични превозни средства с ниски емисии и по-малко въздействие върху света около нас, от съществено значение е да имаме стратегия и да можем да оценяваме напредъка си. Създадохме структуриран начин да направим това – Системата за екологична оценка на превозните средства Toyota, известна като Eco-VAS.

  С помощта на Eco-VAS, ние можем още при планирането и разработването на ново превозно средство да си поставим цели за намаляване на въздействието върху околната среда. Изготвяме оценка на жизнения цикъл, за да покажем какво ще бъде въздействието му върху околната среда, от проектирането, през производството, до експлоатацията от клиента и бракуването в края на жизнения му цикъл.

  ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ

  Намаляването на теглото на автомобила е ключов начин за намаляване както на количеството гориво, което използва, така и на емисиите, които той произвежда. За да постигнем максимално намаляването на теглото, ние търсим как и къде то може да бъде спестено още от етапа на проектиране. Ние също така анализираме внимателно всеки компонент, за да видим как може да бъде направен по-лек, но без компромис с качествата му. Успехът на нашите нови  конструктивни решения може да се открие в задвижващия механизъм Hybrid Synergy Drive, който прогресивно стана по-компактен и с 20% по-лек като цяло.

  Пример за интегриране на иновативни материали в Prius II
 • Докато проектът се движи от проектиране към прототип и производство, производителността непрекъснато се измерва спрямо целите на Eco-VAS. Този прецизен подход насърчава разработването на нови материали, като био-пластмаси и Toyota Super Olefin Polymer (TSOP), полипропиленова смола, която е много здрава, има висока устойчивост на удар и може да бъде рециклирана и интегрирана с други материали.

  TSOP намира широко приложение както във вътрешността на автомобилите Toyota, така и отвън –  за панели, декоративни елементи и дори брони. Нашата работа в тази област също ни помогна да открием нови начини за правилно използване на рециклирани материали.

  ИНТЕЛИГЕНТЕН ДИЗАЙН

  Нашите дизайнерски екипи анализират внимателно как ще се използва дадено превозно средство и каква е средата на шофиране. Този интелигентен дизайнерски подход помага за намаляване на въздействието върху околната среда и ни доближава до разработването на изключителен по своите екологични качества автомобил. i-ROAD е добър пример в това отношение – компактно, изцяло електрическо превозно средство, което маневрира лесно по градските улици и помага за намаляване на задръстванията, като същевременно не произвежда вредни емисии.

  Toyota i-Road в момента преминава пробни тестове в Гренобъл, Франция
 • ЕКОЛОГИЧНИ ПОЛИМЕРИ

  Ние сме пионери в разработването и използването на пластмаси, които са направени от органични материали, а не от продукти на въглеводородна основа. Произвеждаме тези въглеродно неутрални био-пластмаси от устойчиви растителни култури от 2003 г. насам, помагайки за постигане на намаляване на емисиите на CO2 по време на жизнения цикъл на автомобила.

  Ние бяхме първият производител в света, който разработи шприцована био-пластмаса, което направи възможно използването на материала за компоненти като арматурното табло в Prius. Можете също да намерите био-пластмаси в звукоизолиращи материали, стелки и облицовки на багажници.

  Използването на екологични пластмаси се увеличава от 2003 година 
 • УПРАВЛЕНИЕ НА ХИМИКАЛИТЕ

  Ние предприехме стъпки за намаляване на въздействието върху околната среда много преди европейското законодателство да го направи задължително. Намалихме или премахнахме употребата на тежки метали като олово*, кадмий и живак, които могат да причинят дългосрочни вреди на околната среда, ако бъдат изхвърлени неправилно. Използваме безоловни автомобилни части и антикорозионни обработки, осветление и ключове без живак. Също така избягваме използването на разтворители и бои, които съдържат вредни вещества.

   

  Спазваме напълно Европейския регламент за регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали (REACH) и не спираме да работим активно с нашите бизнес партньори, за да гарантираме, че те също разбират своите задължения и отговорности. Дейностите по REACH се извършват във всяка част от нашия бизнес, включително производство, части и аксесоари. Ние се стремим да станем световен лидер в областта на безопасните химикали и другите химически разпоредби.

  *С изключение на стартерни батерии, както е посочено в изключенията в Приложение II на Директива 2000/53 на Комисията

  REACH е европейски регламент за регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали.

Как намаляваме въздействието върху околната среда от нашите бизнес операции?

Научете повече