Историята на Prius

Към удовлетворяващо шофиране в едно ново столетие

От първите километри на аристокрацията до днешните надеждни конски сили, двигателят с вътрешно горене революционизира света през изминалия век. За съжаление, колкото повече се увеличават автомобилите, толкова се увеличава и необходимостта от гориво, което влияе върху околната среда. Така през 1993 г. Toyota постави нова цел: да създаде автомобил с ниски емисии за по-чисто бъдеще.

За четири кратки години се роди пионера: Prius хибрид.

/


Разбира се, в свят, където хората са свикнали да шофират с бензинов и дизелов автомобил, революционното задвижване на Prius с бензин и електрическа мощност, предизвика голямо вълнение. До този момент, производителите се опитвали в продължение на десетилетия да задвижат автомобил с два енергийни източника, но и в продължение на десетилетия те не успяха. През 1997 г. обаче, Toyota са първите, които успешно преодоляха много инженерни предизвикателства и в последствие пускаха на пазара Prius - първият хибрид на масовия пазар в света.

Готов за 21-ви век


Като иноватор в технологията си, първото поколение на модела е проектирано да се откроява – образец на една нова еволюция, нарастваща през годините. Калифорнийското студио благонадеждно предоставя автомобил, приятел на околната среда, с отличителен вид, какъвто и заслужава: висок профил, линия на покрива тип арка, стръмни, ръбести страни и коефициент на въздушно съпротивление от Cd 0.29.

Под малкото купе на седана е разположена специално проектирана хибридна система, включваща горивно-ефективен VVT-i 1.5-литров бензинов двигател и електромотор. Този интегриран пакет е комбиниран с генератор и мощна никел-метал хибридна батерия, незабележимо поставена зад задните седалки.

/

Хибридната система на Prius включва множество интелигентни решения по отношение на икономичността на гориво: от интелигентно управляване мощността на двигателя до качеството му, отговаряйки на условията за движение, да се самоизключва, когато работи на празен ход при спиране. Но неговото най-важно качество е неговата регенеративната спирачна система: кинетичната енергия, която преди е била загубена като топлината, е уловена и превърната в електричество, за да заредите батерията - забележителна част от усъвърпенствано 'рециклиране'.

Кара те да се чувстваш наелектризиран


За шофьорите, това би означавало едно уникално и забавно преживяване. При ниските скорости, те могат да обикалят града със спокоен, задоволителен електрически двигател, а когато увеличат скоростта да се насладят на успокояващата бензинова мощност - всичко това съчетано с простотата и интуитивността на конвенционален автомобил.

Съвършеното изпълнение е на едно ниво с други бензинови автомобили и в много случаи горивната ефективност се удвоява и намалява наполовина емисиите CO2 - по-добри резултати от първоначалното представяне на Prius.

/

Сядайки в автомобила, купето се чувства изключително футуристично. Мултифункционалният дисплей, който помещава важна информация като скорост и предупредителни индикатори, е инсталиран централно, на достъпно за окото място на таблото. Отдолу се помещава голям LED дисплей, който осигурява на пътниците несравнима гледка с изобразена информация за това как електрическата и бензиновата мощност се проявяват и как се презарежда хибридна система.

По време на обявяването на новия Prius, рекламни подзаглавия го определяха като "предшественик на автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива на 21ви век" и с каква достоверност той ще успее да ги защити. Износът от Япония започна през 2000 г. и загрижените за околната среда американци взеха Prius присърце, а знамети личности се довериха на автомобила под прожекторите.

Светът очакваше със затаен дъх да види как Toyota може да усъвършенства толкова радикална концепция.

/
Преход към нова ера


Когато времето за поява на новия модел дойде през 2003 г., светът очакваше със затаен дъх да види как е възможно Toyota да подобри такава радикална концепция. За инженерите това е трудно предизвикателство, но и една невероятна възможност. Вече установен като производител на еко осъзнатост, задачата сега е да разширим Prius появата чрез подобрени качества по отношение околна среда, подобрена динамика и по-нисък разход на гориво.

Единственият начин да направим това е да започнем с дизайн на бял лист, подчертан с по-напреднала хибридна система от второ поколение и общо 530 нови патенти.

/
Както се надявахме, новата система, сега известена като Hybrid Synergy Drive (HSD), донесе множество промени. Усъвършенстване на двигателя, батерията и подобренията към 50% по-мощен електромотор означават, че Prius е не само по-бърз и по-отзивчив, но и по-пестелив. Той е водещ в света по отношение на горивната ефективност, увеличен пробег на електромотор (2 километра) и намаляване на емисиите CO2 (104 грам/км).
/
Купето на седан бе заменено с по-дълга версия, по-широка и по- извита хечбек обвивка. Аеродинамичното тяло (сега с коефициент Cd 0.26) беше изключително здраво и неговите 5 звезди Euro NCAP изравниха тестовите резултати, равняващи се на най-високите постигнати някога от същия клас автомобили.
Техническа проява на сила


Не само, че новия Prius показа, че е водещо в света ноу-хау на Toyota за околната среда, а и бе поставен на пиедестал за технически иновации, както и до днес.

Редица постижения като пръв в света: Intelligent Park Assist (IPA) - система, предназначена да подпомага на водачите за безопасно паркиране; Steering Assisted Vehicle Stability Control (S- VSC) - усъвършенствана система за безопасност, която обединява контрола на сервоуправлението и противобуксуващи системи; електрическа климатична система, която функционира, когато двигателят е изключен на празен ход .

/

Вътре, имаше дори повече пространство от това за петчленно семейство, което спокойно да се настани. Централно монтираният дисплей бе станал по-широк, а сега е разположен цветен мултимедиен екран в центъра на голямо футуристично табло. Моделите от тази гама бяха отрупани с такъв вид спецификация, каквато ще ви затрудни в намирането й за най-добра при модерните автомобили; функции като круиз контрол, аудио системи от висок клас, сателитна навигация, разговори тип "свободни ръце" и монитор за обратно виждане предлагат на собствениците си чувство за нирвана автомобилизъм.

Беше ясно, че през последните пет години второто поколение Prius е в продажба и нашата хибридна технология е тук, за да остане. Международни проучвания за удовлетвореността на клиентите, като JD Power, доказаха, че с увеличаване на продажбите, клиенти от цял ​​свят са наистина радостни от живота си с хибрид.

Невероятно, но поръчките от първия месец надминаха всички прогнози и продажбите достигнаха 180 000 (при цел от 10 000), а списъците с чакащи се простираха до седем месеца.

/
Най-добрият в света става по-добър


През 2009 г., третото поколение на Prius се появи по улиците. Невероятно, но поръчките от първия месец надминаха всички прогнози и продажбите достигнаха 180 000 (при цел от 10 000), а списъците с чакащи се простираха до седем месеца. Новият автомобил заплени хората, а стимулът към еко автомобил, стартиран от правителства същата година не оказа влияние на продажбите.

Формата на автомобила до голяма степен остана същата, плавните криви на второто поколение бяха заменени с уверена нова стойка, пълна с остри линии и ръбести повърхности – поглед към придвижване на най-продавания хибриден автомобил в света в ново десетилетие.

Беше очевидно, че инженерите на Prius не са лежали на лаврите си; всеки аспект от автомобила е усъвършенстван, рафиниран и подобрен. За по-добра ефективност на горивото при високи скорости и на въртящия момент при ниски скорости (теглителна сила и реагиране), размерът на двигателя е увеличен до 1,8 литра, а 90% от компонентите на хибридната система са нови, спестявайки тегло и пространство.

/
За пореден път нов Prius демонстрира истински иновации; под капака - първата електрическа водна помпа, както и система за рециркулация на отработените газове (EGR), редуцираща вътрешното триене на двигателя, за да намали разхода на гориво. А любителите на технологии биха харесали захранващия се чрез слънчева светлина покрив, който намалява натрупването на топлината в кабината, когато паркират при активирана климатичната система в Prius - много готино!
/
Потреблението на електроенергия намаля с 30 %, благодарение на широкоразпространената употреба на LED осветление. Prius е първият автомобил, проектиран с инжекционно отлята еко пластмаса, получена от растителни вещества (вместо нефт), допринасяща за нашите непрекъснати усилия за намаляване на емисиите и насърчаване на устойчивото развитие.
/
/
Увеличаващо се Prius семейство През 2012г. семейството на Prius се увеличи с Prius+ и Prius Plug-in, които използват литиево-йонни батерии.
/
Prius-Plug-In Prius-Plug-in Ви осигурява по-дълъг пробег в електрически режим, а батериите се зареждат и от външен източник.
/
Prius+ С място за седем души, мощни батерия, олекотен, Prius+ е за семействата, нуждаещи се от пространство.
Поглед към бъдещето


Необходимо е да се каже, че в сравнително кратък период, през своите 18 години на продажба, Prius е направил достатъчно, за да напише името си в учебниците по история като един от значимите автомобили през последните 100 години. Разбира се, в началото не всеки споделяше убеждението ни, че хибридите са способни да помогнат за нашата бъдеща мобилност и благополучието на планета ни, но сега повечето оценяват, че Prius и хибридната технология осигуряват изключително важен трамплин към едно бъдеще на автомобилите с нулеви емисии.

С въвеждането на всяко следващо поколение, Prius е помогнал за намаляване на емисиите, увеличаване на горивната ефективност. Той е автомобилът пионер в авангардни технологии и най-важното е, че предоставя една вълнуваща платформа за по-удовлетворяващо шофиране в годините, които предстоят.

/

Научете повече

Експериментът Експериментът Хибридите на Toyota подложени на изпитание Toyota Prius IV - Изумителен аеродинамичен дизайн Toyota Prius IV - Изумителен аеродинамичен дизайн Благодарение на множеството технологични нововъведения, водещите в класа ефективност и иновативен дизайн на Toyota Prius, са значително подобрявани във всички четири поколения на модела. Ключово предимство на модела е създадената във въздушен тунел аеродинамика... Prius IV - Новото поколение на хибрида емблема Prius IV - Новото поколение на хибрида емблема Toyota Touch 2® - How-to videos Toyota Touch 2® - How-to videos Независимо дали притежавате автомобил Toyota оборудван с Toyota Touch®2 или просто искате да видите какво нашата мултимедия може да Ви предложи, нашето желание е да ви дадем най-доброто от нашата автомобилна технология. Световният шампион Алонсо сяда в спортния хибрид на Toyota Световният шампион Алонсо сяда в спортния хибрид на Toyota Фернандо Алонсо e най-новото попълнение на Toyota Gazooo Racing за новия сезон 2018 на Световния шампионат по издръжливост WEC. Алонсо ще направи своя дебют с Toyota Gazoo Racing в 24 часа на Льо Ман. Празнуваме 20 години лидерство в хибридната технология Празнуваме 20 години лидерство в хибридната технология През последните 20 години много неща се промениха - от начина, по който общуваме и се забавляваме до начина, по който виждаме света около нас. Нова мултимедийна система Toyota Touch 2 Нова мултимедийна система Toyota Touch 2 Новите, по-усъвършенствани и интуитивни мултимедийни системи Toyota Touch 2 и Toyota Touch 2 & Go са тук, за да направят вашето пътуване още по-приятно. Новият Toyota C-HR. Купето, което ще промени кросоувърите! Новият Toyota C-HR. Купето, което ще промени кросоувърите! Един поглед към премиерния Toyota C-HR е достатъчен, да ви заплени. Новият Toyota Prius: Да управляваш бизнеса си ефективно Новият Toyota Prius: Да управляваш бизнеса си ефективно Нашият хибриден пионер сега е с нова Toyota Hybrid System, която осигурява водеща в класа горивна ефективност, ниски нива на отделени вредни емисии, а автомонбилът е още по-тих и динамичен. Прототипът TOYOTA C-HR: Визия за Бъдещето Прототипът TOYOTA C-HR: Визия за Бъдещето Открийте новото превъплъщение на концептуалния модел C-HR, уникалното виждане на Toyota за сегмента на компатните кросоувъри. Новият Toyota Prius Новият Toyota Prius Така като първият Prius промени правилата на автомобилната индустрия през 1997, така новия модел поставя хибридния модел там където трябва да бъде: Начело на автомобилния авангарден дизайн, икономичност и иновативност. Toyota Corolla: Автомобилът за хората Toyota Corolla: Автомобилът за хората Научи повече за Toyota Corolla, първия семеен автомобил на Toyota, създаден да надмине очакванията на клиентите, включвайки функционалности, невиждани дотогава в семейни автомобили. Toyota 2000GT: Първият Японски суперавтомобил Toyota 2000GT: Първият Японски суперавтомобил Научи повече за Toyota 2000GT: Първият Японски суперавтомобил Toyota TS010: Автомобилът, направен за издръжливост Toyota TS010: Автомобилът, направен за издръжливост Научи повече за Toyota TS010, ключов автомобил в историята на Toyota, дал началото на серия впечатляващи TS автомобили за издръжливост. 5 удивителни приключения с Toyota Land Cruiser 5 удивителни приключения с Toyota Land Cruiser Открийте някои от най-удивителните постижения, които превърнаха Toyota Land Cruiser в легендата на автомобилната индустрия. Новият Toyota RAV4 Hybrid Новият Toyota RAV4 Hybrid Toyota представи новия RAV4 Hybrid AWD на изложението в Ню Йорк. История на хибридните автомобили История на хибридните автомобили Auto Motor und Sport разказва за хибридите на Toyota TOYOTA Racing грабва пета победа и титла TOYOTA Racing грабва пета победа и титла Благодарение на неуморната екипна работа и твърдата решимост за победа, ТOYOTA Racing празнува пета победа за сезона в FIA WEC, а Антъни Дейвидсън и Себастиен Буеми си гарантираха залужената шампионска титла при пилотите. TOYOTA Racing блести в Шанхай TOYOTA Racing блести в Шанхай За TOYOTA Racing, "Шестте часа на Шанхай" преминаха така гладко както градския електромагнитен влак Maglev се движи. Отборът отново спечели двойна победа, заемайки първото и второто място в изключителната автомобилна надпревара и увеличи лидерството си пред конкуренцията в шампионата FIA World Endurance Championship. Домакински уют за TOYOTA Racing на пистата Фуджи Домакински уют за TOYOTA Racing на пистата Фуджи На фона на спиращата дъха могъща планина Фуджи, TOYOTA Racing продължава да удържа своя рекорд на домакинската си писта с доминиращата си двойна победа в "Шестте часа на Фуджи" пети кръг от автомобилният шампионат за издържливост FIA World Endurance Championship. Перфектен старт на сезона за Toyota Racing Перфектен старт на сезона за Toyota Racing Почитателите на Toyota Racing бяха възнаградени за тяхната подкрепа по време на състезанието с най-сладкото лакомство - ПОБЕДАТА! Отборът завоюва безапелационно първа и втора позиция в първото си състезание за 2014 от FIA World Endurance Championship. Toyota Hybrid - Шест милиона продажби Toyota Hybrid - Шест милиона продажби Хибридите на Toyota и Lexus отбелязаха нов рекорд. Тойота обяви че продадените хибридни автомобили са преминали границата от 6 мил. през декември 2013. Последният един милион хибриди са продадени за девет месеца. Спортната история на Toyota продължава в FIA WEC Спортната история на Toyota продължава в FIA WEC Toyota продължава своята спортна история в световния автомобилен шампионат за издържливост FIA WEC (World Endurance Championship). Подиум за хибридните ни герои в 24-те часа на Le Mans Подиум за хибридните ни герои в 24-те часа на Le Mans Алекс Вюрц обобщи състезанието: "Няма много за казване, освен че сме наистина разочаровани. По-рано тази седмица казах, че Льо Ман не се печели, Льо Ман ти позволява да го спечелиш. Днес той не ни позволи." Непредвидимо състезание за Toyota Racing в Тексас Непредвидимо състезание за Toyota Racing в Тексас Проливен дъжд в самото начало на състезанието обърка плановете на TOYOTA Racing Team в 6-те часа на Пистата на Америките, 4-ти кръг от автомобилния шампионат за издържливост (FIA WEC), Остин, Тексас. Какво е хибрид? Какво е хибрид? Би било лесно да се мисли, че хибридът е сложен за притежание, когато технология като тази на хибрида дава толкова много. Не е вярно, в действителност хибридите са създадени да направят живота по-лесен, от спестяване на гориво и редуциране на емисии до генериране на своя възобновяваща се енергия. Истини Истини Независимо дали се притеснявате как да ги зареждате или колко дълго ще издържат батериите им - хибридите остават често недоразбрани. Оставете предразсъдъците настрана и отктрийте 8 истини за хибдрите. Toyota Hybrid Toyota Hybrid Когато първите ни хибриди се появиха по улиците, преди близо две десетилетия, някои мислеха, че автомобилът с два двигателя е технология на бъдещето, но Prius беше изпреварил времето си. Сега, наслаждавайки се на успеха от пътя до пистата, нашите хибриди присъстват в живота на повече от 7 милиони души по света. Въпроси и отговори Въпроси и отговори Вижте често задавани въпроси и отговори, които ще ви помогнат при решението за покупка на хибрид. Предимства на хибрида Предимства на хибрида Независимо дали искате да се влюбите отново в шофирането, да намалите разходите при пътуване или просто да се забавлявате без емисии - има много начини нашите хибриди да направят добро впечатление. 10 години безплатна грижа за хибридната батерия 10 години безплатна грижа за хибридната батерия
Политиката ни за Е-конфиденциалност

За да Ви предложим по-добро обслужване използваме "бисквитки" на нашия сайт. Ако сте съгласни с използването на "бисквитки" на сайта ни продължете. Ако желаете можете да промените настройките на бисквитките във вашия браузър.