Победа за Toyota Gazoo Racing

Рали Dakar 2019

След много успешната 2018 г. с победи и в двете състезания - Световния рали шампионат WRC и надпреварата 24 Часа на Льо Ман, екипите на Toyota Gazoo Racing продължи своя успех, като сега триумфира и на рали Dakar 2019. Toyota Gazoo Racing Южна Африка премина всички етапи на рали Dakar 2019 и дуото Ал Атия/Баумел завоюва първото място.

Катарският пилот Ал Атия осигури най-страхотния подарък за рождения ден на своя колега френския навигатор Баумел, който навърши 43 години миналия четвъртък, на 17 януари, с успеха на екипа да пресече пръв финиша на рали Dakar 2019 малко преди своите съотборници Жиниел Де Вилиер и Дърк фон Зицевиц. Двата екипа, състезаващи се с автомобили Toyota Hilux, се надпреварваха през целия етап в близост един до друг като де Вилиер и фон Зицевиц чакаха 55 минути лидерите да започнат състезателния етап, за да ги догонят, и после да поддържат близка до тях позиция през цялото рали, чак до финала.

/

Треньорът на екипа Глин Хол каза: “Да спечелиш рали Dakar никога не е било лесно – много състезатели си остават само с опита. Състезанието тази година не беше изключение и донесе полюсни емоции и резултати на екипа.” 

Първият сериозен удар беше, когато Де Вилиер и фон Зицевиц изостанаха в общото класиране и ожесточената надпревара в Етап 3, след като се сблъскаха със скала заради гъстия прах. Това отреди на шампионите от 2009 г. само поддържаща роля в сагата; а подобна съдба сполетя в немския пилот Бернар тен Бринке и неговия френски навигатор Хавиер Пансели, само ден по-късно.

“От една гледна точка, беше много успокояващо да имаме два екипа, които да подкрепят Насер с близка позиция,” каза Хол след надпреварата. “Но въпреки това, бих предпочел те да се се състезават за позиции в генералното класиране отколкото за победи в отделните етапи.”

За съжаление, участието на Тен Бринке/ Пансери приключи предварително в Етап 8, когато екипът пострадва от проблем с трансмисията в едни от най-големите дюни в тазгодишната надпревара. Това означаваше, че дуото Де Вилиер/фон Зицевиц остана единственият поддгласник на Ал Атия и Баумел.

/

“Разбира се, че дойдохме тук, за да победим в надпреварата,” каза Де Вилиер, който накрая ссе класира на девето място. “Но след като стана ясно, че амбицията ни няма да се изпълни, бяхме щастливи да подкрепим Насер и Матю за усилията им. Ако ние самите нямахме шанс за победа, следващото по ред хубаво нещо беше наши съотборници да грабнат победата, и аз съм много доволен от крайния резултатt.”

За екипа на Toyota Gazoo Racing Южна Африка, победата в Перу е черешката на тортата за тяхното чудесно представяне в рали Dakar. “Това беше единствената победа, която ни трябваше,” каза въодушевеният Хол след приключването на пясъчното 41-во издание на Dakar. “И чувството най-накрая да си победител е наистина страхотно.”

Акио Тойода, президент на Toyota Motor Corporation, коментира победата на екипа: “Всяка година, много от участниците избират да се спуснат в това тежко изпитание именно с автомобил Toyota. И тази година не е изключение; участващите автомобили модел Hilux и Land Cruiser преминават около 5,000 километра в процеса на двеседмичното съсътезание. Бих искал искрено да благодаря на всички тези екипи, които избраха Toyota за тазгодишното рали Dakar. Благодаря ви за усърдната работа!

В заключение г-н Тойода казва: “Аз вярвам, че всеки от нашите екипи се изправи достойно пред предизвикателството, без да се поддава на екстремните условия на рали Dakar, проправяйки път на философията на Toyota Group за “създаване на още по-добри автомобили”. Тази година, както и занапред, Toyota Group ще се треми да създава все по-добри автомобили като продължава да прекосява много на брой разнообразни пътища и терени по света.”

Научете повече за TOYOTA GAZOO Racing

Toyota Plus - Употребявани автомобили Toyota Plus - Употребявани автомобили Сертифицирани автомобили втора ръка