Фернандо Алонсо
с TOYOTA GAZOO Racing в WEC 2018

Световният шампион
сяда в спортен хибрид на Toyota
Лого на TOYOTA GAZOO Racing

TOYOTA GAZOO Racing вече потвърди кои ще бъдат пилотите за сезон 2018-19 г. на Световния шампионат за издръжливост (WEC) на Международната автомобилна федерация и че Фернандо Алонсо ще се включи в екипа.

Екипът официално заяви участието си в Automobile Club de l’Ouest и ще се включи във всичките осем кръга на сезон 2018-19 с два хибридни състезателни автомобила и амбиция за победа в състезанията Le Mans 24 Hours и Световния шампионат за издръжливост (WEC).

TOYOTA GAZOO Racing отново ще се представи със своя Toyota TS050 HYBRID хибриден автомобил с 1,000 к.с., който през 2017 г. спечели пет от деветте ралита. Развитието на хибридната технология продължава да е неделим елемент от участието на TOYOTA в състезанията за издръжливост като част от стремежа на компанията да създава все по-добри автомобили.

Екипите в двата хибридни болида


Екипите пилоти за двата автомобила TS050 HYBRID вече са обявени!

С автомобил #7 ще се състезава същият екип, както и предходната година – Майк Конуей, Камуи Кобаяши и Хосе Мария Лопес.

Автомобил #8 TS050 HYBRID ще има обновен екип в състав Себастиен Буеми и Казуки Накаджима, заедно с двукратния шампион от Формула 1 Фернандо Алонсо.

Болидите на Toyota Gazoo Racing TS050 HYBRID №8 и №7
Toyota Gazoo Racing хибридите Фото: 'Toyota Motorsport GmbH'
Фернандо Алонсо в бокса
Алонсо в TGR бокса Фото: 'Toyota Motorsport GmbH'

Фернандо, който е на 36 г., ще направи своя състезателен дебют в Le Mans Prototype (LMP1) на Spa-Francorchamps през месец май и ще се състезава във всички етапи на сезон 2018-19, които не се застъпват със съществуващите му задължения във връзка с Формула 1.

Антъни Дейвидсън, който спечели в петте ралита за 2017 г. заедно със Себастиен и Казуки, ще остане важен член на екипа, внасяйки опита си от победите на Световния шампионат в новата си роля на Резервен и Обучаващ се Пилот

Двукратният победител от Le Mans Алекс Вурц ще продължи да бъде Консултант и Посланик на отбора след като направи значителен принос след като зае тази позиция през 2016 г.

Акио Тойода, Президент, TOYOTA Motor Corporation:

“Очаквам с нетърпение да видя колко ще се развие TOYOTA GAZOO Racing, след като пилотите и всички членове на екипите приложат всичко, което са научили досега в състезанията за издръжливост и го добавят към това, което ще научат от опита на Фернандо. Целият екип се вълнува от тази възможност за развитие. Чрез предизвикателството на WEC състезанията за издръжливост и по-специално тези от тях, които се провеждат на изтощителните пътища на Le Mans 24 Hours, TOYOTA GAZOO Racing ще даде най-доброто от себе си, за да успее заедно с Фернандо да надвие конкуренцията."

Хиситаке Мурата, Президент на отбора:

“Този сезон на Световния шампионат е уникален, защото включва две издания на Le Mans 24. Вярвам, че имаме силен екип с изключителни възможности. Фернандо не се е състезавал в WEC, но носи качества, придобити през годините като най-добър в своя спорт. Вълнуваме се, че ще работим с него, но състезанията за издръжливост са резултат от екипни усилия и знаем, че всички наши пилоти са на много високо ниво. Искам да благодаря на Антъни за професионалния му подход в трудни ситуации; той остава важна част от екипа и ще бъде доста зает този сезон.”

Световният шампион от Formula 1 Фернандо Алонсо:

“Много съм развълнуван, че ще участвам в Le Mans 24 Hours за пръв път. Това е състезание, което следя внимателно от дълго време и винаги съм имал амбицията да участвам. Състезанията за издръжливост са различна дисциплина, сравнена с индивидуалното участие и ще бъде интересно предизвикателство. Очаквам да работим заедно и да се уча от Себастиен и Казуки, които са много опитни пилоти в състезанията за издръжливост. За мен изживяването ще е свързано с адаптиране, но аз съм готов за това предизвикателство и нямам търпение да започнем"

“Искам да карам LMP1 автомобил…”

“Искам да се състезавам на Le Mans…”

“Искам да спечеля…”

Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо фото: 'Toyota Motorsport GmbH'
Така, с думите на Алонсо, Акио Тойода започна изказването си:

"Искам да кажа на Фернандо Алонсо, много ти благодаря за това, че избра Toyota за партньор, за да сбъднеш мечтата си за Le Mans.
Чувствам се изключително развълнуван, че Фернандо, който се е състезавал в няколко ралита и е виждал ситуации, които никой от нашия екип не е преживявал, ще се състезава за TOYOTA GAZOO Racing.

Вярвам, че да имаме Фернандо зад волана в нашия отбор само ще направи нашите автомобили по-добри.

Очаквам с нетърпение да видя колко ще се развие TOYOTA GAZOO Racing, след като пилотите и всички членове на екипите приложат това, което са научили досега в състезанията за издръжливост и го добавят към това, което ще научат от опита на Фернандо. Целият екип се вълнува за възможността за развитие.

Чрез предизвикателството на WEC състезанията за издръжливост и по-специално тези от тях, които се провеждат на изтощителните пътища на Le Mans 24 Hours, TOYOTA GAZOO Racing ще даде най-доброто от себе си, за да успее заедно с Фернандо да надвие конкуренцията.

И в духа на нашата основна цел да осигуряваме на потребителите си всепо-добри автомобили, аз се надявам, че ще имаме възможност да се състезаваме, споделяйки в сърцата си едни и същи амбиции.

Приветстваме Фернандо и, заедно със Себастиен, Казуки, Мике, Камуи и Хосе в пълния състав на екипа с шест пилоти, TOYOTA GAZOO Racing ще се устреми към постигане на всичките ни цели. Очаквам подкрепата на всички за TOYOTA GAZOO Racing този сезон" - завърши речта си Тойода.

Акио Тойода
Акио Тойода Фото: 'Toyota Motorsport GmbH'
Льо Ман
Фото: 'Toyota Motorsport GmbH'
Профил на пилотите
Майк Конуей

Роден на 19 август 1983, Sevenoaks, Великобритания
Le Mans дебют 2013
Le Mans участия 4
Le Mans най-добро постижение 2-ро място (2016)
WEC участия 37
WEC победи 2
WEC най-добър сезон 3-то място (2016)

Камуи Кобаяши

Роден на 13 Септември 1986, Hyogo, Япония
Le Mans дебют 2013
Le Mans участия 3
Le Mans най-добро постижение 2-ро място (2016)
WEC участия 26
WEC победи 1
WEC най-добър сезон 3-то място (2016)

Хосе Мария Лопес

Роден на 26 април 1983, Río Tercero, Аржентина
Le Mans дебют 2017
Le Mans участия 1
Le Mans най-добро постижение -
WEC участия 8
WEC победи 0
WEC най-добър сезон 6-то място (2017)

Себастиен Буеми

Роден на 31 октомври 1988, Aigle, Швейцария
Le Mans дебют 2012
Le Mans участия 6
Le Mans най-добро постижение 2-ро място (2013)
WEC участия 43
WEC победи 10
WEC най-добър сезон 1-во място (2014)

Казуки Накаджима

Роден на 11 януари 1985, Okazaki, Япония
Le Mans дебют 2012
Le Mans участия 6
Le Mans най-добро постижение 4-то място (2013)
WEC участия 37
WEC победи 7
WEC най-добър сезон 2-ро място (2014)

Фернандо Алонсо

Роден на 29 юли 1981, Oviedo, Испания
Le Mans дебют 2018
Le Mans участия 0
Le Mans най-добър резултат --
WEC участия 0
WEC победи 0
WEC най-добър сезон -

TOYOTA GAZOO Racing в Световния шампионат за издръжливост на САА:

Toyota се състезава за пръв път в Световния шампионат за издръжливост (WEC) през 1983 г., като така поставя началото на дълъг период на участие в състезанията за издръжливост. От 1985 г. насам, автомобилите на Toyota са се състезавали в общо 19 ралита Le Mans 24 Hours, постигайки най-добрия си резултат – второ място, в пет от тях.

Toyota се включва в преоткритото +състезание WEC през 2012 г., комбинирайки експертността Технологичния център Toyota Higashi-Fuji, където е разработена хибридната зареждаща ситема, с подкрепата и съоръженията за производство на шасита на Toyota Motorsport GmbH.

Мултинационалният отбор включва инженери от отделите на Toyota, занимаващи се с моторспорт и хибриди, които пренасят технология и „know-how“ обратно към развойната дейност за производството на серийните автомобили. След 2012 г., Toyota, световен шампион при конструктурите и пилотите за 2014-та година, е участвал в общо 48 WEC състезания от дебюта си през 2012 г., печелейки 14 водещи pole позиции, печелейки 16 пъти и завършвайки на подиум в челната тройка общо 41 пъти.

Още истории и новини от Toyota

ЧИСТО НОВИЯТ YARIS ЧИСТО НОВИЯТ YARIS Абонирай се за електронния бюлетин за новия Yaris Изберете хибриден автомобил от лидера при хибридите Изберете хибриден автомобил от лидера при хибридите Като лидер при хибридите, ние усъвършенстваме нашите самозарядни хибридни автомобили повече от 20 години и сега се гордеем с ненадмината гама от хибридни модели, които отговарят на всеки начин на живот. За да разберете как един хибрид може да улесни живота ви, защо не зададете въпрос на Toyota Hybrid? Победа за Тoyota GAZOO Racing в 86-тото издание на 24-те часа на Льо Ман Победа за Тoyota GAZOO Racing в 86-тото издание на 24-те часа на Льо Ман Историческа победа в 24 часа на Льо Ман за Toyota GAZOO Racing извоювана от Буеми, Накаджима и Фернандо Алонсо с хибриден болид #8 TS050 след 388 напрегнати и драматични обиколки на Пистата де ла Сарт Toyota представя: Целеустремените - Историята на Майк Конуей Toyota представя: Целеустремените - Историята на Майк Конуей Целеустремените към победа. Историята на пилота на Toyota на Световния шампионат за издръжливост Майк Конуей е история за страст и отдаденост, саможертви и преодоляване на трудности.
Празнуваме 20 години лидерство в хибридната технология Празнуваме 20 години лидерство в хибридната технология През последните 20 години много неща се промениха - от начина, по който общуваме и се забавляваме до начина, по който виждаме света около нас. Ние обичаме Toyota Hybrid Ние обичаме Toyota Hybrid Вече 20 години сме част от една революция - Хибридните автомобили! Присъединете се към 11 милиона обединени от стратта: Ние обичаме Toyota Hybrid. Победа за Toyota Yaris WRC на Рали Швеция Победа за Toyota Yaris WRC на Рали Швеция За пръв път от 1999 насам Toyota печели кръг на World Rally Championship, изключителен успех, постигнат още във второто състезание за новия Yaris Продажбите на Toyota хибриди надхвърлиха 10 милиона Продажбите на Toyota хибриди надхвърлиха 10 милиона Надграждайки основите, които Prius положи преди 20 години, сега Toyota продава 33 различни хибридни модела в над 90 държави и региони по целия свят.