Успех в снега

Победа за Toyota на Рали Швеция

За пръв път от 1999 насам Toyota печели кръг на World Rally Championship - изключителен успех, постигнат още във второто състезание за новия Yaris. WRC.

Отборът на TOYOTA GAZOO Racing World Rally успя да подобри собствения си върхов резултат-втората позиция на първото състезание за сезона - Рали Монте-Карло и спечели тежката битка на снежното Рали Швеция. Основна заслуга за първата победа за годината има пилота Яри-Мати Латвала и ко-пилота Миика Антила.

Емоционална победа
/
 

Яри-Мати Латвала спечели лидерското място след като предишния лидер повреди кормилната си уредба по време на супер специалния етап в събота. Започвайки третия ден от надпреварата със само 3.8 секунди преднина и визия за победа, Латвала показа желанието си за битка. Той спечели всички три етапа, увеличавайки преднината си пред конкуренцията, за да подпечати емоционална победа.

Във втората кола на отбора Юхо Ханинен имаше безпроблемен ден и отбеляза повече точки при конструкторите, което означава, че TOYOTA Gazoo Racing сега е на второ място в шампионата при конструкторите, докато Латвала води пилотското класиране.

От любов към колите
/
/

След състезанието председателя на отбора Акио Тойода каза „Страхотно е да спечелиш кръг от Световния рали шампионат след 17 години пауза. Винаги съм чакал този момент, но никога не съм си го представял толкова скоро. Специални благодарности не само на всеки член на отбора, но и на всички фенове, които очакваха нашето завръщане и споделиха нашата радост.

Бих искал да споделя с всички един разговор, който проведох с Томи и Яри-Мати преди старта на Рали Швеция за тяхното отношение към колите. Яри-Мати ми каза, че той се опитва да комуникира с тях с любов и да ги управлява с внимание. Томи каза, че той знае как да кара по–бързо, защото обича колите. Техните думи, изпълнени с любов към автомобилите, ме докоснаха, защото аз изпитвам същото. Моето желание е всички ние да продължим да се наслаждаваме на тази любов и да се изправяме пред предизвикателствата заедно, за да направим Yaris още по-добър автомобил.“

Очаквай неочакваното
/
 

Четирикратния рали шампион и мениджър на отбора Томи Макинен добави: „Много е трудно да намеря думите, които описват как се чувствам. Подиумът в Монте-Карло бе изненадващ резултат, но победата в Швеция бе отвъд всякакви очаквания. Разбира се, че имахме късмет, но също така трябва да отдадем значимото на Яри-Мати и целия екип, който работи във Финландия, Германия и Япония.

Чувството е невероятно и аз искам да благодаря на всички, които направиха тази победа възможна: особено на нашия председател г-н Тойода за неговата вяра в нас, Яри-Мати, Миика, Юхо и Кай. Това е специален ден и всички ние ще го помним дълго, но в същото време ще останем здраво стъпили на земята и ще продължим да работим упорито, както винаги.“

Речта на победителя
/
/

На победителя Яри-Мати се падна честта да разкаже за настроението през един уикенд, който дълго ще се помни "Толкова съм щастлив. Нов отбор и нова кола да спечелят вторият си старт: наистина нямам думи. Мисля, че направих най-добрия си power етап днес. Благодаря на целия екип.

Днес сме безкрайно мотивирани да продължим по същия начин: нямам търпение да отида в Мексико. Фантастично е да спечелиш, но също така много съжалявам за Тиери Нювил, който изгуби лидерската позиция вчера на супер специалния етап. Самият аз съм бил в подобна ситуация в миналото и напълно разбирам как се чувства той сега. Ние знаем, че бяхме късметлии и затова трябва да продължим упоритата работа, за да постигнем целта си.”

Следваща спирка, Мексико
 

Следващия трети кръг на Световния Рали Шампионат е Рали Мексико 9-12 март. Това ще е първият етап на чакъл, както и първият на висока температура. Високата надморска височина на Рали Мексико ще бъде още едно изпитание за гладните за кислород двигатели, а пилотите ще усетят жегата. Резултатът: нова възможност за Toyota GAZOO Racing World Rally Team да надмине всички очаквания!

Вижте други новини и истории за TOYOTA

Рали Дакар: Състезание за най-подготвените Рали Дакар: Състезание за най-подготвените След крайно изтощителни 14 състезателни дни и над 9,000 км през мъчителни етапи, Рали Дакар 2015 приключи, отбелязвайки края на впечатляващите две състезателни седмици за екипите на Toyota. Три Hilux финишираха в Топ 10, а в категория "Серийни автомобили" Toyota окупира подиума. Историята на Celica Историята на Celica Дори само с името, което означава "Небесен" или "Райски" на испански, Celica е била обречена да стане звезда още при появата си; Никой не е предполагал, че тя ще огрява света вече 35 години, ще вдъхновява поколения и за много хора ще остане автомобил, който не принадлежи на този свят. Истински тест за човек и машина Истински тест за човек и машина За повечето хора да се озоват сами, насред нищото, в пустинята, би било истински кошмар. Но за Тиери Сабин, страстен мотоциклетен състезател, времето на пълна изолация по време на състезанието "Абиджан-Ница" през 1977 е момент на истинско вдъхновение… WRC дебют за GT86 CS-R3 в Германия WRC дебют за GT86 CS-R3 в Германия След близо година от старта на развойната дейност, рали-автомобилът GT86 CS-R3 ще направи своя публичен дебют като "откриващ автомобил" с номер "0" в кръга от Световния рали шампионат (WRC) в Германия - ADAC Rallye Deutschland в Триер на 21-24 Август. Автомобилът няма да се състезава, но ще изиграе важна роля при проверките за безопасността на всеки един състезателен етап.