Заявете пробно шофиране
Свържете се с нас
Ценови листи
Конфигуратор
Резервирайте сервиз онлайн
My Toyota/Моята Toyota

CITÉ LIB от HA:MO

Днес (12/09/2014) бе представен един уникален и иновативен нов проект за градска мобилност в Гренобъл (Франция). Проект който може да положи нов път за градовете на бъдещето - по-чисти и с по-малко задръствания.

Проектът не е просто поредната програма за споделени автомобили, Cité Lib от Ha:mo предлага услуги за градска мобилност от нов тип, основана на ултра-компактните електрически превозни средства. Като допълва съществуващата инфраструктура на градския транспорт в Гренобъл, проектът предлага на жителите и гостите на града решение за кратките им пътувания, планирани като част от тяхното градско пътуване, като се намаляват задръстванията отделените вредни емисии и в резултат подобряване качеството на градския въздух.

Три годишен експеримент

Проектът вижда дневна светлина благодарение на споделената визия на пет партньора –Град Гренобъл, Франция, неговата метроструктура Grenoble-Alpes-Metropole, енергийната компания EDF с нейната свързана компания Sodetrel, Toyota Motor Corporation и Cité Lib. Експерименталната услуга ще бъде предложена за ползване от гражданите на града за три години стартирайки от 1-ви октомври 2014 година.

/
Най-многочисленият автомобилен парк от Toyota i-ROAD в света

Като част от проекта, Toyota ще допринесе с 35 броя триколесни Toyota i-ROAD и 35 броя четириколесни COMS индивидуални превозни средства, чието управление е истинското забавление. i-ROAD е истинска мобилна иновация: нито скутер нито автомобил, то се движи плавно и безшумно и сръчно се справя с предизвикателствата на градскат асреда благодарение на технологията "Активно накланяне" сякаш подражаващ на спускащ се слаломист по снежната писта.  Toyota i-Road може да настани удобно двама души с техния багаж за градското пътуване, в предните колела са вградени два електромотора, а управлението се осъществява от задното колело.

/
/
Не превозно средство, а цяла система

Toyota допринася към проекта и чрез системата за споделяне на автомобили наречена Ha:mo (от Хармонична мобилност) – тази система бе внедрена пилотно в самото сърце на компанията: град Тойота, Япония.

И двете превозни средства – i-ROAD и COMS – както и станциите за зареждане (за целите на проекта вече са инсталирани общо 120 точки за зареждане) са свързани към транспортната информационна инфраструктура на Гренобъл, по този начин жителите и гостите на града ще могат да планират своите пътувания предварително и да запазват (резервират) онлайн и през мобилните си телефони превозно средство за пътуването им.

/
Простичко като 3, 2, 1

Лесен за разбиране и запомняне ценови план бе създаден за проекта наречен “3, 2, 1 Евро” което се начислява на ползващия респективно за първия, втория и третия период от 15 минути, а на жителите, които се възползват от Годишен абонамент за цялата градска мрежа на Гренобъл, са предвидени допълнителни отстъпки.

/

Скоро поредната новата икона на град Гренобъл ще са многото на брой електрически превозни средства, кръстосващи улиците на града. За Toyota, този проект е поредната стъпка към Интелигентното мобилно общество, което съчетава превозни средства с инфраструктура, за да предложи комфорт на потребителите, удобство, безопасност и екологичност.

Сродни статии

Прототипът TOYOTA C-HR: Визия за Бъдещето Прототипът TOYOTA C-HR: Визия за Бъдещето Открийте новото превъплъщение на концептуалния модел C-HR, уникалното виждане на Toyota за сегмента на компатните кросоувъри. Активности през жизнения цикъл Активности през жизнения цикъл Намаляване на ефекта от нашите автомобили върху природата Технологията Технологията "Горивна клетка" Една стъпка по-близо до устойчива мобилност с нулеви емисии Следващо поколение Вторични батерии Следващо поколение Вторични батерии Стартирахме проучвания и разработки на ново поколение батерии, които ще задвижват автомобилите на бъдещето.