1. Owners
  2. Parts & Accessories
  3. Winter Wheels
Връзки за бърз достъп
Връзки за бърз достъп

Toyota зимни джанти и гуми

Зимните гуми от Toyota са подбрани така, че да осигурят изключително сцепление на мокри, заснежени и заледени повърхности. Специалните шарки на протектора и подходящите смеси им позволяват да запазят еластичността си дори и когато температурите паднат под 7oC, в резултат от което значително се намаляват спирачните дистанции в сложни пътни условия и се осигурява възможност за по-безопасно шофиране.

Защо да използваме зимни гуми?

Зимните гуми от Toyota са подбрани така, че да осигурят изключително сцепление на мокри, заснежени и заледени повърхности. Специалните шарки на протектора и подходящите смеси им позволяват да запазят еластичността си дори и когато температурите паднат под 7oC, в резултат от което значително се намаляват спирачните дистанции в сложни пътни условия и се осигурява възможност за по-безопасно шофиране.  

ЗИМНИ ГУМИ
winter tyres car
16.5 M СПИРАЧНА ДИСТАНЦИЯ
ЛЕТНИ ГУМИ
summer tyre cars
34.2 M СПИРАЧНА ДИСТАНЦИЯ
*Показва спирачният път на сняг при скорост от 40 км/ч.
Пуснете отново

Какви са ползите от зимните гуми?

Зимните гуми на Toyota имат по-високо съдържание на естествен каучук от летните гуми, така че да запазят еластичност и при ниски температури. Това подобрява шофирането в ежедневието и осигурява спокойствие за пътниците. Шарките на протектора са създадени така че да изместват водата и кишата от пътната повърхност под гумата, с което се намалява аквапланингът и спирачните дистанции. Освен това в протектора са оформени канали, наречени ламели, които се зацепват в заснежените и обледени повърхности, осигурявайки по-добро сцепление.  

Кога трябва да смените гумите със зимни?

 

Под 7º

Благодарение на специалните шарки на протектора и по-елстичните смеси, зимните гуми осигуряват по-добро сцепление и по-кратък спирачен път, при температури под 7ºC

 

Сняг

Зимните гуми притежават множество малки канали, наречени ламели в блоковете на протектора, които се „зацепват“ в снега и кишата, осигурявайки по-добро сцепление и намалявайки спирачните дистанции

 

Лед

Комбинацията от по-меки смеси и специална шарка на протектора при зимните гуми осигурява по-добро сцепление и намалени спирачни дистанции върху заледени повърхности

Мога ли да добавя комплект зимни колела към моята Toyota?

От стилните алуминиеви джанти, до специално създадените стоманени колела, Toyota предлага избор от зимни колела, които са идеално пригодени за зимните условия на пътя и защитени от влиянието на солта, химикалите и пясъка. За да поръчате комплеикт зимни гуми и джанти за който и да било модел от гамата на Toyota – от Corolla и RAV4 до Prius и Yaris – за повече информация и подробности, можете да се обърнете към местния дилър на Toyota, който ще ви помогне да направите информиран избиор съобразно вашите нужди от джанти и гуми през тази зима

Как да сравня различните зимни гуми?

От 2012 г., всички автомобилните гуми, които се продават в Европейския Съюз задължително трябва да притежават стандартизирани етикети. По този начин лесно могат да се сравнят сцеплението, разходът на гориво и нивата на шум при гумите на различните производители. 

wheel descriptions
Обозначение за размер
ECE сертификат и одобрение
Сериен номер на производителя
DOT код
Товарен индекс/скоростен символ
Име на производителя
Безкамерна
Продуктово име
TWI индикатор за износване

Как да разберем етикетите на ЕС Разход на гориво

Триенето създавано от гумата когато се движи по пътя се нарича „съпротивление на търкаляне“. Колкото по-голямо е съпротивлението на търкаляне, толкова повече гориво е необходимо на автомобила и толкова повече емисии отделя той. Гумите от клас A имат най-ниско съпротивление и следователно осигуряват най-нисък разход. 

Сцепление на мокри повърхности

Тази оценка отразява абсолютнатния спирачен път на гумата при спиране от 80 км/ч в стандартизирани условия на мокро. Разликата между всеки от класовете, като A е най-добрият, а G е най-лошият е от 3 до 6 метра. 

Ниво на шум

Измерванията по отношение шума генериран от гумата докато се търкаля по пътя при стандартизирани условия на теста.
Нивото на шума се сортира в клас A, B или C. Шумът при търкаляне на гумата се измерва в децибели и точната стойност е посочена в долната част на етикета. Гумите с ниско ниво на шум имат между 67 и 71 dB. Най-високото ниво показва звукови вълни между 72 и 77 dB. Увеличението само с няколко децибела представлява голяма разлика в нивата на шума.  Всъщност разлика от 3 dB удвоява количеството външен шум, който произвежда гумата.

Популярни аксесоари за зимата

Багажна кутия
Гумена стелка за багажник
Стелки за купето
Багажни греди за покрив
Калобрани

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 

Не се препоръчва. С цел добре да се справят с условията при ниски температури, зимните гуми за изработени от каучукови смеси, които са по-меки и еластични от тези за летните гуми. В резултата от това, при топло време земните гуми се износват по-лесно, увеличават разхода на гориво на автомобила и удължават спирачния път.

Винаги трябва да съхранявате зимните си гуми на хладно, сухо и тъмно място. Ако съхранявате гумите без джанти, поставете ги вертикално, а тези с джанти винаги трябва да се съхраняват хоризонтално – като не се допуска никакъв контакт със смазки, бензин и масла. Някои дилъри на Toyota предлагат като услуга хотел за съхраняване на гумите. Свържете се с местния дилър за да научите повече. 

В зависимост от годишния пробег, зимните гуми са създадени да издържат между една и пет години при условие, че се съхраняват при подходящи условия когато не се използват. Както физически така и химически реакции водят до тяхното стареене, като това важи и за гуми които рядко или почти никога не се използват. Подходящо съхранявана зимна гума може да отговаря на спецификациите и да притежава качествата на нова. 

Качествата по отношение на генерирания шум на гумата могат да бъдат идентифицирани на базата на етикета на EС (EU Tyre Label), който се поставя на всички нови зимни гуми от 2012 г. насам. Шумовото ниво се обозначава с измерване в децибели и с черна графика на звукова вълна. 

Постоянното развитие на технологиите в областа на гумите и техните качества ги е извело до ниво при което зимни гуми с шипове са необходими само при най-екстремни условия.

Зимни гуми
Зимните гуми за изработени от смеси, които остават еластични при ниски температури. Те се адаптират към широка гама от условия в студено време, включително наличие на сняг, лед и вода на пътя, както и на сухи настилки. Това ги превръща в отличен избор за периода от есента до пролетта. 

Гуми с шипове
Повечето гуми с шипове имат вградени в протекторите си волфрамови щифтове. Те се забиват в замръзналата повърхност за да осигурят сцепление в условия в които пътят е покрит със солиден лед. Използват се в райони, в които температурите остават около и под нулата за дълги периоди от време. 

Какъвто и тип гума да изберете, запомнете че зимното шофиране изисква умения надхвърлящи тези нужни за през лятото. Оставяйте по-големи дистанции за намаляване и спиране, бъдете внимателни в завоите и винаги шофирайте с умерена скорост.