1. Owners
 2. Maintenance, Servicing, MOT
 3. Съвети за зимата
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

10 СЪВЕТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ И УСПЕШНИ ПЪТУВАНИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

НАДВИЙТЕ ЗИМАТА С ПОМОЩА НА АКСЕСОАРИТЕ И ЗИМНИЯ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД НА TOYOYA

От проверката на гумите и електрическата инсталация на вашия автомобил до техники за шофиране на сняг и лед, зимното шофиране изисква внимателно планиране. Следвайки тези десет прости съвета и ще бъдете подготвени с всичко от което се нуждаете за безопасни и успешни пътувания през зимата. 

ДЕСЕТ СЪВЕТА ЗА ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

 • 1. Как да проверите дали гумите на автомобила ви са безопасни?

  Проверете всички гуми (включително резервната) за повреди, проверете дали налягането е на указаните нива. През зимата всички гуми трябва имат дълбочина на протектора от минимум 4 мм. Препоръчително е също да оборудвате автомобила със зимни гуми, които са конструирани така че да осигуряват сцепление и при температури под 7ºC.

  2. Как да проверите дали двигателят няма да замръзне?

  Проверете охладителната система на двигателя, за да предотвратите замръзване или прегряване. Уверете се че нивото на охладителната течност е в указаните граници и проверете охлаждащите маркучи преди да потеглите на по-дълъг път.

  3. Как да проверите дали автомобилът се нуждае от смяна на маслото?

  Проверявайте нивата на маслата в различните агрегати периодично. Както и на охладителната течност, ако наближава времето за смяна на масло, направете го преди да потеглите на път. Ако не сте сигурни кое маслото е подходящо за вашата Toyota се свържете с оторизиран дилър.


  Открийте гамата от зимни аксесоари за вашата Toyota 
 • 4. Как да проверите състоянието на електрическата система на автомобила?

  Проверете дали клемите на акумулатора са чисти и стегнати. Поради по-интензивната употреба на светлините, отоплението и чистачките, в случай че акумулаторът ви е на възраст над пет години, проверете го при оторизиран дилър на Toyota.

  5. Как да проверите светлините на автомобила?

  Проверете светлините преди да потеглите. Те са от съществено значение за вашата безопасност и комфорт при шофиране и в спряло положение. Обиколете автомобила и проверете дали всички светлини работят и не са замърсени или покрити с типичните за зимата наслоявания.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА TOYOTA ЗИМЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД

 • 6. Как да подобрите видимостта при шофиране през зимата?

  Челното стъкло се замърсява много бързо през зимата. Проверявайте редовно дали резервоарът на течността за чистачки е пълен с подходяща за зимата течност, гарантираща че няма да замръзне до поне -15ºC. Проверете дали чистачките не са повредени и ако е необходимо подменете перата. И накрая, винаги почиствайте снега от покрива преди да потеглите.

  7. Как да останете концентрирани през цялото време на попродължителните пътувания?

  Шофирането в зимни условия може да бъде да се окаже много уморително. Винаги правете 15-минутни почивки на всеки два часа шофиране при дълги пътувания. За максимален ефект, спрете за закуска, разпънете краката си и винаги пийте много течности за да оставате хидратирани. Забавлявайте се със слушане на музика или на любимите си предавания и подкастове с помощта на Bluetooth® радио.

  8. Как да шофирате на сняг и лед?

  Спирачният път на сняг и лед може да се увеличи до 10 пъти в сравнение с този на сухо. Шофирайте бавно и винаги се стремете да сте плавни при спиране, ускоряване и завиване за да предотвратите загуба на контрол върху автомобила.


 • 9. Как да оборудвате автомобила си за пътуване?

  Уверете се че тежките предмети са поставени на пода на багажника до седалката. Ако се нуждаете от повече пространство, използвайте багажник на покрива и кутия за багаж. Ако теглите ремарке, потърсете специалист, който да монтира висококачествен теглич. И, накрая, ако возите домашни любимци, уверете се че клетката за превоз е в добро състояние и е правилно закрепена зад задните седалки.

  10. Какво да носите при нужда в случай на инцидент?

  Винаги бъдете подготвени за аварийни ситуации през зимата. Носете топли дрехи, както и водозащитени и здрави обувки в автомобила си по всяко време. Принадлежности като работно фенерче, зарядно за мобилен телефон, лопата и допълнително вода и храна са безценни в случай че автомобилът ви заседне или не можете да продължите. 

Със своите тъмни, студени дни и непредсказуеми условия на шофиране, зимата може да бъде неприятна. Но, ако сте подготвени с гамата от аксесоари на Toyota и правите редовните проверки на автомобила, можете да посрещнете предизвикателствата на зимата и да я победите. 

Попитайте за зимни аксесоари