1. New Cars
  2. Story
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

Историята на Supra

Латинска дума, която означава „над“ или „надхвърлящ“. Напълно подходяща дума, избрана за името на най-известният спортен автомобил на Toyota, обичан от толкова много хора.

Животът на една легенда

Днес, повече от 16 години след като производството беше спряно, Supra все още се радва на славата на емблематичен модел сред феновете на спортните автомобили. От главна роля в първия филм Бързи и яростни до избора на предпочитан автомобил от геймърите в Gran Turismo®, така и от поколения от страстни тунери и дрифтъри, Supra циментира своето място в популярната култура и вдъхновява млади и стари по целия свят.

Влиянието на иконата

Кръвната линия на Supra всъщност може да бъде проследена до красивата Toyota 2000GT от 60-те години. Със своя дълъг, широк преден капак, изместена назад кабина и редови 6-цилиндров двигател и задвижване на задните колела, влиянието на 2000GT може да се усети във всяко въплъщение на Supra.

Еволюцията на A

През своя 24-годишен живот Supra еволюира от спортен и луксозен гранд турър до чистия, безкомпромисен спортен автомобил, който познаваме от 90-те години. Подобно на феновете на много от най-влиятелните автомобили в света, ентусиастите често цитират четирите поколения на Supra според техния вътрешен код на шасито: A40, A60, A70 и A80.

Духът на Supra

Ясна нишка минава през всяко поколение на Supra: две основни характеристики, които определят нашия емблематичен спортен автомобил и могат да бъдат проследени до 2000GT. Балансиран и отзивчив 6-цилиндров редови двигател и конфигурация с предно разположен двигател и задвижване на задните колела осигуряват най-истинско удоволствие от шофирането.

Киичиро Тойода (основател на Toyota), 1952

„Точно както спортистите тестват способностите си, като се състезават с всички сили на Олимпиадата, производителите на автомобили използват състезанията като възможност да доведат до краен предел производителността на превозното средство и да се състезават за надмощие, което им позволява да открият нови начини за напредване на автомобилната технология.“

Състезателни корени

Благодарение на пускането на състезателния концепт GR Supra Racing на TOYOTA GAZOO Racing, връзката между състезанията и Toyota GR Supra A90 никога не е била по-ясна. Но за Toyota значението на моторните спортове в развитието на нейните пътни автомобили се усеща от десетилетия.
Научете повече

Един мъж с мисия

Зад всяка страхотна кола се крие страхотен ум. В случая с новата Toyota Supra, визията и задвижването идват от ветерана на Toyota, Тецуя Тада, главен инженер на проекта A90.

Израснал като син на рали състезател, обсебен от автомобилни списания, а не от манга комикси, не е изненадващо, че Тада-сан се превърна в petrolhead, какъвто е и до днес. След магичните преживавания като навигатор на баща си, той напредва към рали спортовете и с умиление си спомня как променя и настройва настройките на първата си кола, Corolla AE86, така че да се справя по начина, по който му харесва.

След като се присъединява към Toyota през 1987 г., Тада-сан прекарва времето си в разработване на авангардна ABS технология за рали отбора на Toyota. В края на 90-те години той работи с тогавашния си шеф Исао Цузуки, главен инженер на много от най-великите спортни автомобили на Toyota, включително Celica, MR2 и A80 Supra, натрупвайки по-широки умения и опит, от които ще използва върху най-различни модели като например семейно ориентираната Toyota Raum.

Завръщането на Supra

Няколко години по-късно възможността, за която той мечтаеше, най-накрая пристигна: да направи кола, която доставя чисто удоволствие от шофирането и да върне феновете на спортните автомобили обратно в Toyota. Тази кола беше GT86. Новият спортен автомобил на Toyota превъзхожда в това, че дава на водачи с всякакви способности увереността да се забавляват отново зад волана и събра аплодисменти от световните медии за чистотата на своето задвижване.

Точно когато GT86 започна да излиза по пътищата ни през 2012 г., се появи най-добрата работа на Тада-сан. Тя щеше да използва целия му опит, решителност и упоритост. Това беше неговият шанс да направи спортна кола без компромиси, която доставя върховете в удоволствието от шофирането и заедно с това име, което беше далеч от твърде дълго време.