1. FAQ
  2. Tires
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

Често Задавани Въпроси за Гумите

Съвсем не, те са подходящи през целия зимен сезон. Зимните гуми гарантират максимална безопасност и най-добрите експлоатационни показатели при шофиране, когато температурата падне под 7°C, в случай на дъжд, лед или сняг, осигурявайки по-добро сцепление на пътя и улесняват управлението на автомобила.

Да, за да се осигури по-добър контрол на шофирането се препоръчва да се подменят всичките четири гуми заедно, за да се избегне евентуално хлъзгане на превозното средство и последваща загуба върху контрола му. По този начин се гарантира едновременно спирачно въздействие и стабилност при завиване.

Съгласно Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:

4. (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Този период може да бъде удължен в случай, че пътувате до райони със специфични климатични условия. Във всеки случай можете да бъдете обект на санкции и/или отнемане на свидетелството за правоуправление, ако пътувате с неодобрени гуми или без вериги в автомобила.

През зимния сезон, за да се предотврати увреждането на летните гуми и вследствие на това намаляване на експлоатационния им живот, препоръчително е да ги държите в гаража си, в хоризонтално положение спрямо пода, или в специализирани за съхранение на гуми складове.

Ето защо Toyota ви предоставя и услуга Хотел за гуми,за съхранение и защита им, отговарящ на вашите нужди от пространство и безопасност и достъпна в цялата страна. Можете да съхранявате до 5 гуми, включително резервно колело, респективно и джанти, до 7 месеца с гаранция за услугата, при спазване на действащите разпоредби и срещу заплатена такса за съхранение на вашите гуми, както и гаранция срещу всякакви щети причинени от съхранението им.

Разбира се, че влияе! Зимните гуми са с по-висок коефициент на загуби при търкаляне от летните гуми. През зимния период се нуждаем от гумаи, които да осигуряват добър дренаж в случай на дъжд и повече сцепление в случай на сняг и лед. Това е причината за изработката на специални канали, шарка на протектора и ламели, които да осигурят всички тези функции.

Зимните климатични условия и ниските температури предполагат по-ниска производителност на автомобила в сравнение с летния период. В резултат на това разходът му на гориво следва да се понижи, именно поради по-ниският коефициент на сцепление.

Подходящите размер на зимни гуми за вашия автомобил са посочени в Ръководството за експлоатация на автомобила. В случай, че не можете да го определите, свържете се с най-близкото представителство на марката където щогат да ви предоставят тази информация, моля да имате в предвид, че тези означения не са ограничителни, а допълващи маркировката M+S, както и всички други означения по гумата. За да се избегнат глоби или санкции, се препоръчва минимална дълбочина на протектора за зимни гуми да е 4 мм.

По принцип змните гуми трябва да се подменят на всеки 6 години от датата им на производство, която е отбелязана на страничния борд. Датата на производство се състои от 4 цифри, първите две посочват седмицата и последните две годината. Винаги трябва да се има предвид, че при мокър асфалт и износени гуми спирачният път може да се удължи с до 70%.

С Toyota имате спокойствие, че всяка операция по гумите ви се извършва от квалифицирани техници с най-съвременно оборудване. Нашите Оторизирани Сервизни Центрове предлагат: цялостна оценка на състоянието на Вашите гуми, най-нови технологии за операции по монтаж и балансиране, гуми от водещите производители в случай на подмяна.

Toyota ви гарантира максимална безопасност, висока производителност, оптимизиран разход на гориво, лекота при закупуване и удобството при смяната на сезонните благодарение на услугата Хотел за гуми.

4 мм.

Ако са спаднали - не, ако са износени - да.

Поне веднъж на всеки 15 дни.

Приблизително на всеки 10 000 км(като този пробег може да варира в зависимост от сезонните смени на гумите).

195: Ширина на протектора

50: аспектно съотношение между височината на участъка и ширината

R15: Радиална конструкция на гумата и диаметър на колелото (в инча)

Под 10°C.

Зимните гуми обикновено се монтират през Октомври, но за да се избегнат излишни усложнения и да сте спокойни, изтеглете покупката по-рано за да направите най-добрия избор. 

Обикновено това се случва през март/април, но това винаги трябва да е съобразено с климатичните условия и прогнозата за времето.

Да, стига да използвате автомобила в затворени зони (например писта), а не пътната мрежа в страната.

Със сигурност! Ако гумата е спаднала ще има екстремно износване на протектора и страниците. Ако е пренапомпана ще има прекомерно износване в централната област на протектора.

Да! Разход на гориво миа когато спадналата гума има силно триене с асфалта, като по този начин забавя допълнително автомобила. Двигателят се стреми да компенсира, като по този начин консумира повече гориво.