1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. Toyota Corolla Turn 50
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

TOYOTA COROLLA НА 50

Еволюцията на най-продаваният автомобилен модел в света

Докато Русия и Америка водят своята хипнотизираща надпревара за покоряване на космоса, а феновете на Beatles с нетърпение очакват следващия хит на групата, Toyota подготвя своето историческо събитие за 1966 година - премиерата на новия модел - Toyota Corolla. Днес най-продаваният автомобил в света (над 44 милиона продадени автомобила) поставя нов забележителен момент в развитието си - 50 години от създаването на модела.

С име което означава "Короната на цветята" , Corolla е създадена да отговори на променящите се нужди на обикновените хора в бързо развиващата се японска икономика в средата на 60-те. Нуждата на хората да пътуват в собствен автомобил расте и води до принципи които са валидни и днес: непрекъснато качествено отговаряне на нуждите на клиентите, независимо в коя държава живеят. Философията ‘Винаги пред другите’ осигурява на Corolla място в сърцата на хората по света, като предлага достъпност, надеждност и спокойно управление. Избрахме за вас основни моменти от развитието и постиженията на модела през първия половин век от нейната история.

  • Corolla - Раждането на короната от цветя: 1966-1970

    Водени от лидера на проекта Тацуо Хасегва, инженерите и дизайнерите отговорни за разработването на Corolla е трябвало да отговорят на основната цел поставен пред тях: да създадат модел, който да плени сърцата на хората. А водещия принцип по време на проектирането е да се произведе автомобил със спортна външност и поведение.

    Революционната Corolla се предлага с ралични купета – двуврато купе, седан с 4 врати и седан с две врати, като в автомобила намират място много иновативни технологии непознати на японския пазар, като Macpherson окачване и 4-степенна трансмисия.

  • Изцяло новото второ поколение Corolla: 1970-1974 

    С настъпването на края на жизнения цикъл на първото поколение Corolla, инженерите са поставени пред сложната задача да надградят триумфа на първото поколение.Създадено е второто поколение на автомобила, което е проектиран от нулата въху бял лист хартия, сякаш е изцяло нов модел. 

    Екстериора е по-аеродинамичен, задния мост е оборудван с голямо листово окачване , което осигурява по-добър комфорт и управление. Моделът Corolla Levin, роден през 1972 с изцяло нов двигател 2T-Ge, продължава да е предпочитан автомобил на спортните автомобилисти.

  • Екологичната и изчистена нова Corolla: 1974-1979

    Навлизането на стриктни регулации за вредни емисии, третото поколение Corolla се ражда в трудни времена, което изисква разработка на на нови двигатели и изпускателни системи. В резултат Toyota разработва катализатора, който и до днес се използва в автомобилната индустрия.

    Новата по-чиста и по-ефективна Corolla е един от първите модели, разработен в аеродинамичен тунел. Това значително подобрява аеродинамичните показатели на дизайна и спомага за да се създаде автомобил с ниско съпрротивление. Отвътре, интериорното качество и ергономичността са подобрени и придават усещането за по-скъп автомобил от по-висок клас.

  • Corolla, способна да надхитри вятъра: 1979-1983 

    След поредната петролна криза, японската икономика дава признаци за възстановяване, а Toyota представя четвъртото поколение Corolla заредена с оптимизъм. Аеродинамиката на модела е в основата на екстериора - моделът прекарва над 400 часа в аеродинамичния тунел.

    За да избегне радикалната промяна в дизайна, която би застрашила лоялността на вече изградените фенове на модела, Corolla залага на по ръбест дизайн с остри линии, екстериорът е по-скоро еволюционен отколкото революционен. Отвътре, комфорта и стабилността са подобрени с 4-звенно пружинно окачване и за да отговаря на екологичните норми, двигателната гама е обогатена с нов 1,8 литров дизелов агрегат.

  • Компютърно проектираната Corolla: 1983-1987 

    В ролята си на шеф на проекта, Фумио Агетсума решава да направи петото поколение Corolla колкото се може по-иновативна- точно както е била първата Corolla. Това е първият модел разработен с помощта на компютър, спестявайки време и ресурси по разработването на двигателя и купето.

    Скосената предна част и по-мекоите форми дават подслон на първия за модела предно разположен двигател с педно предаване - истинско предизвикателство за инженерната мисъл тогава.

  • Corolla с истинско качество: 1987-1991 

    Ключовата дума при разработването на новото 6-то поколение Corolla е качество: както качеството на самия автомобил, така и качеството на удоволствие от неговото притежание.Ангажираните с проекта инженери си поставят задачата не само да удовлетворят нуждата на клиентите, а да надминат очакванията им. с изключително качество.

    Резултатът е налице над 2000 подобрения спрямо предишния модел и над 100 доставчика на части, гарантирали непознато за класа качество и лукс - от по-доброто обезшумяване и меките материали и интуитивни инструментални уреди. Без съмнение това е най-качествената Corolla произвеждана до тогова.

  • Corolla - Любимият автомобил на всяко семейство: 1991-1995 

    Седмото поколение на Corolla е разработена да завладее публиката с харизма и индивидуалност на базата на три отправни точки:: стилен дизайн, динамично и безопасно шофиране и надеждност.

    С акцент върху детайла и увеличаване на пространството с семейството, инженерите се стремят да създадат запомнящо се усещане за качество и незабравими семейни моменти с този автомобил.

  • Corolla номер едно: 1995-2000 

    Екологията и икономическото развитие са основата на коята инженерите развиват 8-мото поколение Corolla. Слабата икономика в родната страна, кара екипът да разработи автомобил, който клиентите желаят: ефективен, щадящ околната среда и същевремнно изгоден за притежание и поддръжка.

    Точно това и получават - автомобил, който се развива от поколения и националности, за да се превърне в най-продавания в Япония и в света с на 22 милиона продажби, балгаодарение на - ниските разходи за притежание, безопасността, обезшумяването и изключителното качество.

  • Corolla на 21-ви век: 2000-2006 

    Първият модел Corolla създаден в Европа е 9-тото поколение на модела. Основната задача е била, моделът да "скъса" връзката с предходните поколения, за да наложи нови стандарти в 21-ви век. 

    Новото поколение Corolla е проектирана от бял лист хартия, за да бъде максимално достъпна, с лесна и удобна употреба. Интериорното качество се превръща в емблематичен символ на поколението – с високо технологичен дисплей Optitron в инструменталното табло – а комфортната возия надминава дори конкурентите в по-високите автомобилни класове.

  • Истински глобалната Corolla: 2006-2013 

    Corolla отбелязва своята 40-та годишнина с въвеждането на нов стилен дизайн. Лидерът на проекта - Соичиро Окудайра е амбициран да направи от Corolla глобален продукт по мащаб и продажби.

    Динамичните характеристики на модела отговарят на търсенето на Европейския пазар, докато лесната употреба и щедрото интериорно пространство отговарят на търсенето в Северна Америка. По време на разработката инженерите са работили по "петминутното" правило, което гласяло, че клиента трябва да усети качеството на автомобила през първите пет минути, прекарани в автомобила.

  • От силно към по-силно: 2013-до днес

    След отбелязването на поредния рекорд за 40 милиона продадени автомобили Corolla се появява и новото, 11-то поколение на автомобила. Corolla - най-продаваният автомобил в света, покорява отново с дързост, стил, елегантност и качество. С нов динамичен и едновременно престижен дизайн, луксозен интериор - включително новата мултимедийна система Toyota Touch 2® –и нови системи за безопасност, новата Corolla е най-технологичната Corolla до днес.

  • В Corolla 2016, качеството и нивото на надеждност са най-високите до момента. Въвеждането на нова по-елегантна решетка, LED предни светлини и нови алуминиеви колела, придава на модела престижно осанка, а променения интериор и системите за активна безопасност Toyota Safety Sense гарантират незабравимо усещане докато сте в автомобила, време, за което ще говорите със своите близки и познати. Юбилейното ниво "Anniversary", специално създадено, за да отбележим 50-те години на модела, Ви предлага екстериор на най-високотo ниво със 17" двуцветни алумуниеви колела и най-оптималното интериорно оборудване за спокойно шофиране- стистема за поддържане на постояннна скорост, автоматични фарове и система за активна безопасност.

Като доказателство за влиянието на Coрolla през последните 50 години, автомобилът днес се произвежда в 15 завода на Toyorta в света, а автомобилът се продава в над 150 страни и реализира 20% от от автомобилите продадени от Toyota за почти 80-те години история на кмпанията.

Въпреки своята богата история изпълнена с технологични, дизайнерски и качествени иновации, Corolla остава вярна на своята оригинална идея да отговаря на очакванията на хората и да им предлага удоволствие и радост.

Емблематичния модел заявява своята виталност и поглед в бъдещото си развитие с последното си поколение. За много години с Corolla…