1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. The RAV4 Story
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

ИСТОРИЯТА НА RAV4

Автомобилът, който промени правилата на играта

За повечето иновации се питате как никой досега не се е сетил за тези променящи живота идеи. Колко очевидни са били те. Олицетворения на тези гениални хрумвания са миниатюрния MP3 плейър, готов да възпроизведе любимата ви музика независимо къде се намирате или камерата на мобилния телефон, която преоткрива вашия скътан на дълбоко фотографски талант.

  • През 1989, на Автомобилното изложение в Токио, Toyota показва на света изцяло нова концепция. Това е и деня, в който се ражда RAV (Recreational Active Vehicle - Автомобил за активно развлечение).

    Днес ние го познаваме като Toyota RAV4.

  • Първия компактен SUV

    Преди появата му хората бяха свикнали с възможните предложения за нов автомобил. Може би седан или компактен хечбек, или голям 4х4 автомобил, ако се нуждаят от високопроходимо превозно средство.

    С премиерата на RAV4 през Май 1994, хората моментално получиха право на по-широк избор, защото Toyota бе създала изцяло нов сегмент - този на компактните кросоувъри.

Сега може да се насладите на най-доброто от двата свята. Практичен автомобил за четирима, изграден върху монокок шаси, осигуряващо динамично управление на лек автомобил. А в случай, че настилката или времето се влошат, вие имате удобството да седите на високо и да разполагате с 4х4 задвижване и присъщия му клиренс.

Успехът дойде мигновено. Хората харесаха как изглежда и вози RAV4. С разпознаваемия дизайн, включващ корави гумени протектори и мощен 2.0-литров бензинов двигател с 16 клапана, който ускорява автомобила като повечето спортни хечбек автомобили, Toyota скоро удвои прогнозата за производство, за да отговори на търсенето.

Разширяване на гамата                

Първоначално предлаган само във версия с две врати, две години по-късно (1996) гамата нараства с версия с 4 врати и същия 2.0-литров бензинов двигател, който вече се предлага с 5-степенна ръчна и 4-степенна автоматична скоростна кутия. Заедно с фейслифта на модела през 1998 година се появи първият и единствен RAV4 с мек таван. Привлекателен за тези, които обичат вятъра в косите, кабрио версията се оказа свежа, но краткосрочна добавка към гамата, тъй като не се появи в редиците на дългоочакваното следващо поколение.

  • Нов век, нови модели

    Второто поколение на RAV4 направи своята премиера през 2000 година в много по-натоварен пазарен сегмент. Други автомобилни производители станаха свидетели на световния успех на кросоувъра и копираха модела. Новия RAV4 получи близо 70% нови, уникални за модела части, за да стане още по-просторен, по-здрав, с по-добра возия и ниски нива на шум в купето.

  • За да продължи успеха в този силноконкурентен сегмент, третото поколение на RAV4 излезе на пазара през 2006. Както предните поколения, и това продължи тенденцията за намаляване на шума и вибрациите в купето, но най-важното нововъведение бе Системата part-time 4х4 задвижване. За първи път в сегмента тя запази отличното сцепление и стабилност, но без присъщия за перманентните 4х4 задвижвания висок разход на гориво и вредни емисии.

Електрическо задвижване

След успешната премиера на първото поколение изцяло електрически RAV4, продаван само в Калифорния през 1997, последва тясно сътрудничество между Toyota Technical Centre и Tesla Motors в Мичиган през 2010. Продуктът бе ново поколение електрически RAV4, отново само за американския пазар. 

В унисон с амбициозната програма "Zero Emissions" (нулеви емисии) в Калифорния, съвместни продукт е оборудван с литиево-йонни батерии. Електромоторът със 154 конски сили и 180 км пробег е истинско инженерно постижение за времето си.

  • Духът на оригинала

    С премиерата на четвъртото поколение на модела през пролетта на 2013, RAV4 елегантно порастна. Новият екстериорен дизайн недвусмислено заявява, че това е RAV4, но линиите на автомобила са по-изтънчени, а возията е станала по-изискана, без да губи присъщите go-anywhere (ще стигна където пожелая) качества.


  • Същият забавен ДНК материал, познат от първото поколение на модела, може да се наблюдава и тук, докато шофирате, независимо дали се придвижвате в градски условия или извън пътя. Новият RAV4 излъчва удоволствие от шофиране от дъното на душата си.

    Включвайки нов премиум интериор и модерни системи за подпомагане на водача като Интегрирана система за динамично шофиране, която адаптира управлението и окачването към настоящия терен, по който шофирате, разкошният RAV4 предлага качества на автомобил от по-висок ценови сегмент.

  • Преди повече от 20 години RAV4 промени изискванията на хората от техния всекидневен автомобил. Той даде на шофьорите свободата, която до преди това осигуряваха само големите, тежки и скъпи 4х4 автомобили от онова време. След появата на RAV4 въпросът "Комфортен седан, гъвкав хечбек или надежден 4х4?" вече не стои на дневен ред - отговорът е RAV4.

    Истинският "go-anywhere" кросоувър...