1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. ИСТОРИЯТА НА PRIUS
Връзки за бърз достъп
Връзки за бърз достъп

ИСТОРИЯ НА PRIUS

От първите километри на аристокрацията до днешните надеждни конски сили, двигателят с вътрешно горене революционизира света през изминалия век. За съжаление, колкото повече се увеличават автомобилите, толкова се увеличава и необходимостта от гориво, което влияе върху околната среда. Така през 1993 г. Toyota постави нова цел: да създаде автомобил с ниски емисии за по-чисто бъдеще.

За четири кратки години се роди пионера: Prius хибрид.

Разбира се, в свят, където хората са свикнали да шофират с бензинов и дизелов автомобил, революционното задвижване на Prius с бензин и електрическа мощност, предизвика голямо вълнение. До този момент, производителите се опитвали в продължение на десетилетия да задвижат автомобил с два енергийни източника, но и в продължение на десетилетия те не успяха. През 1997 г. обаче, Toyota са първите, които успешно преодоляха много инженерни предизвикателства и в последствие пускаха на пазара Prius - първият хибрид на масовия пазар в света.

Готов за 21-ви век

Като иноватор в технологията си, първото поколение на модела е проектирано да се откроява – образец на една нова еволюция, нарастваща през годините. Калифорнийското студио благонадеждно предоставя автомобил, приятел на околната среда, с отличителен вид, какъвто и заслужава: висок профил, линия на покрива тип арка, стръмни, ръбести страни и коефициент на въздушно съпротивление от Cd 0.29.

Под малкото купе на седана е разположена специално проектирана хибридна система, включваща горивно-ефективен VVT-i 1.5-литров бензинов двигател и електромотор. Този интегриран пакет е комбиниран с генератор и мощна никел-метал хибридна батерия, незабележимо поставена зад задните седалки.

Хибридната система включва множество интелигентни решения по отношение на икономичността на гориво: от интелигентно управляване мощността на двигателя до качеството му, отговаряйки на условията за движение, да се самоизключва, когато работи на празен ход при спиране. Но неговото най-важно качество е неговата регенеративната спирачна система: кинетичната енергия, която преди е била загубена като топлината, е уловена и превърната в електричество, за да заредите батерията - забележителна част от усъвърпенствано 'рециклиране'.

Кара те да се чувстваш наелектризиран

За шофьорите, това би означавало едно уникално и забавно преживяване. При ниските скорости, те могат да обикалят града със спокоен, задоволителен електрически двигател, а когато увеличат скоростта да се насладят на успокояващата бензинова мощност - всичко това съчетано с простотата и интуитивността на конвенционален автомобил.

Съвършеното изпълнение е на едно ниво с други бензинови автомобили и в много случаи горивната ефективност се удвоява и намалява наполовина емисиите CO2 - по-добри резултати от първоначалното представяне.

Сядайки в автомобила, купето се чувства изключително футуристично. Мултифункционалният дисплей, който помещава важна информация като скорост и предупредителни индикатори, е инсталиран централно, на достъпно за окото място на таблото. Отдолу се помещава голям LED дисплей, който осигурява на пътниците несравнима гледка с изобразена информация за това как електрическата и бензиновата мощност се проявяват и как се презарежда хибридна система.

По време на обявяването на новия Prius, рекламни подзаглавия го определяха като "предшественик на автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива на 21ви век" и с каква достоверност той ще успее да ги защити. Износът от Япония започна през 2000 г. и загрижените за околната среда американци взеха новият автомобил присърце, а знаменити личности се довериха на автомобила под прожекторите.

"Светът очакваше със затаен дъх да види как Toyota може да усъвършенства толкова радикална концепция."

Преход към нова ера с приус

Когато времето за поява на новия модел дойде през 2003 г., светът очакваше със затаен дъх да види как е възможно Toyota да подобри такава радикална концепция. За инженерите това е трудно предизвикателство, но и една невероятна възможност. Вече установен като производител на еко осъзнатост, задачата сега е да разширим  появата чрез подобрени качества по отношение околна среда, подобрена динамика и по-нисък разход на гориво.

Единственият начин да направим това е да започнем с дизайн на бял лист, подчертан с по-напреднала хибридна система от второ поколение и общо 530 нови патенти.

Както се надявахме, новата система, сега известена като Hybrid Synergy Drive (HSD), донесе множество промени. Усъвършенстване на двигателя, батерията и подобренията към 50% по-мощен електромотор означават, че Prius е не само по-бърз и по-отзивчив, но и по-пестелив. Той е водещ в света по отношение на горивната ефективност, увеличен пробег на електромотор (2 километра) и намаляване на емисиите CO2 (104 грам/км).

Купето на седан бе заменено с по-дълга версия, по-широка и по- извита хечбек обвивка. Аеродинамичното тяло (сега с коефициент Cd 0.26) беше изключително здраво и неговите 5 звезди Euro NCAP изравниха тестовите резултати, равняващи се на най-високите постигнати някога от същия клас автомобили.

Техническа проява на сила

Не само, че новия Prius показа, че е водещо в света ноу-хау на Toyota за околната среда, а и бе поставен на пиедестал за технически иновации, както и до днес.

Редица постижения като пръв в света: Intelligent Park Assist (IPA) - система, предназначена да подпомага на водачите за безопасно паркиране; Steering Assisted Vehicle Stability Control (S- VSC) - усъвършенствана система за безопасност, която обединява контрола на сервоуправлението и противобуксуващи системи; електрическа климатична система, която функционира, когато двигателят е изключен на празен ход .

Вътре, имаше дори повече пространство от това за петчленно семейство, което спокойно да се настани. Централно монтираният дисплей бе станал по-широк, а сега е разположен цветен мултимедиен екран в центъра на голямо футуристично табло. Моделите от тази гама бяха отрупани с такъв вид спецификация, каквато ще ви затрудни в намирането й за най-добра при модерните автомобили; функции като круиз контрол, аудио системи от висок клас, сателитна навигация, разговори тип "свободни ръце" и монитор за обратно виждане предлагат на собствениците си чувство за нирвана автомобилизъм.

Беше ясно, че през последните пет години второто поколение Prius е в продажба и нашата хибридна технология е тук, за да остане. Международни проучвания за удовлетвореността на клиентите, като JD Power, доказаха, че с увеличаване на продажбите, клиенти от цял ​​свят са наистина радостни от живота си с хибрид.

"Невероятно, но поръчките от първия месец надминаха всички прогнози и продажбите достигнаха 180 000 (при цел от 10 000), а списъците с чакащи се простираха до седем месеца."

Най-добрият в света става по-добър

През 2009 г., третото поколение на Prius се появи по улиците. Невероятно, но поръчките от първия месец надминаха всички прогнози и продажбите достигнаха 180 000 (при цел от 10 000), а списъците с чакащи се простираха до седем месеца. Новият автомобил заплени хората, а стимулът към еко автомобил, стартиран от правителства същата година не оказа влияние на продажбите.

Формата на автомобила до голяма степен остана същата, плавните криви на второто поколение бяха заменени с уверена нова стойка, 

 

пълна с остри линии и ръбести повърхности – поглед към придвижване на най-продавания хибриден автомобил в света в ново десетилетие.

Беше очевидно, че инженерите не са лежали на лаврите си; всеки аспект от автомобила е усъвършенстван, рафиниран и подобрен. За по-добра ефективност на горивото при високи скорости и на въртящия момент при ниски скорости (теглителна сила и реагиране), размерът на двигателя е увеличен до 1,8 литра, а 90% от компонентите на хибридната система са нови, спестявайки тегло и пространство.

За пореден път нов Prius демонстрира истински иновации; под капака - първата електрическа водна помпа, както и система за рециркулация на отработените газове (EGR), редуцираща вътрешното триене на двигателя, за да намали разхода на гориво. А любителите на технологии биха харесали захранващия се чрез слънчева светлина покрив, който намалява натрупването на топлината в кабината, когато паркират при активирана климатичната система - много готино!
Потреблението на електроенергия намаля с 30 %, благодарение на широкоразпространената употреба на LED осветление. Това е първият автомобил, проектиран с инжекционно отлята еко пластмаса, получена от растителни вещества (вместо нефт), допринасяща за нашите непрекъснати усилия за намаляване на емисиите и насърчаване на устойчивото развитие.

Увеличаващо се Prius семейство

През 2012г. семейството на Prius се увеличи с Prius+ и Prius Plug-in, които използват литиево-йонни батерии.

Prius-Plug-In

Ви осигурява по-дълъг пробег в електрически режим, а батериите се зареждат и от външен източник.

Prius+

С място за седем души, мощни батерия, олекотен, Prius+ е за семействата, нуждаещи се от пространство.

Поглед към бъдещето

Необходимо е да се каже, че в сравнително кратък период, през своите 18 години на продажба, Prius е направил достатъчно, за да напише името си в учебниците по история като един от значимите автомобили през последните 100 години. Разбира се, в началото не всеки споделяше убеждението ни, че хибридите са способни да помогнат за нашата бъдеща мобилност и благополучието на планета ни, но сега повечето оценяват, че хибридната технология осигурява изключително важен трамплин към едно бъдеще на автомобилите с нулеви емисии.

С въвеждането на всяко следващо поколение, Prius е помогнал за намаляване на емисиите, увеличаване на горивната ефективност. Той е автомобилът пионер в авангардни технологии и най-важното е, че предоставя една вълнуваща платформа за по-удовлетворяващо шофиране в годините, които предстоят.