Заявете пробно шофиране
Свържете се с нас
Ценови листи
Конфигуратор
Резервирайте сервиз онлайн
My Toyota/Моята Toyota

Активности през жизнения цикъл

Намаляване на ефекта от нашите автомобили върху природата

От нашите дизайнери, които проектират автомобилите на бъдещето, до инженерите, които правят новите модели по-удобни, по-комфортни и по-ефективни, ние всички правим автомобили, които ще желаете да шофирате много години напред, а това е само малка част от работата ни, след като ги представим в шоурумите.

Отдадени сме на идеята да намалим влияниетона нашите продукти върху околната среда през целия им жизнен цикъл. От дизайна, през производството, шофирането и рециклирането, ние анализираме всичко, което използваме и изработваме, за да разбрем как то влияе върху природата и нашето здраве чрез 360-градусов обзор, наречен Life Cycle Thinking.

Дизайн

Педантичният ни подход към дизайна доведе до гама от иновативни решения, които спомогнаха подобряването на екосъобразната ефективност. Например, за да подобрим разхода на гориво при Yaris Hybrid, използвахме олекотени компоненти за хибридната система, които намалиха общото тегло със 17%.

Също така създадохме наша собствена пластмаса, наречена Toyota Super Olefin Polymer (TSOP), която е с по-висок коефицент на рециклируемост от другите пластмаси и я използваме за брони и други части в автомобила.

Производство

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) стартира производство през 2001 година и бе построен съгласно концепцията "Зелено, Чисто и Опростено". С оптимизация на консумацията на енергия чрез отопление и логистика, заводът бе първия в Северна Франция, който не изхвърли отпадъчни продукти през 2002 и постигна нулеви нива на изгаряне през 2007.

Продължаващите мерки за енергийна ефективност включват поставянето на 1020 м2 соларни панели върху покрива на завода, които осигуряват електричеството на офисите за половин година, 400 м2 соларна стена, която намалява разходите за топлоенергия, както и басейн за събиране на дъждовната вода, която спестява около 36% от общото потребление.

/
Шофиране

Нашите амбиции за отлични резултати в сферата на екологичното шофиране родиха огромен успех с дебюта на първия Prius Hybrid през 1997, значително намялявайки NOx (азотни окиси) и CO2 (въглероден диоксид) емисиите и разхода на гориво. Комбинацията от двигател с електромотори и батерия означава, че шофьорите могат да се възползват едновременно от безшумното придвижване на електричество при ниски скорости и пробега, мощността и ефективността на бензиновия двигател извън града.

Напредъка в последните години при нашите електрически и plug-in hybrid автомобили допълнително ще намали разхода на гориво и разходите по експлоатация. Задвижвани само от електромотор и батерия, електроавтомобилите са перфектни за пътуване на кратки разтояния в града, тъй като не отделят вредни емисии и използват енергия от възобновяеми енергийни източници.

Нашите plug-in хибриди позволяват батерията да бъде зареждана от електропреносната мрежа. Това увеличава пробега на електричество до 25 км и кратките пътувания могат да бъдат с още по-нисък разход от традиционните хибриди.

Следващата глава в нашата история ще бъдат автомобилите с водородна горивна клетка (FCV), чиито продажби стартират през 2015. Задвижвани от комплект горивни клетки, които генерират електричество от реакцията между водород и кислород, те отделят само и единствено вода. Зареждането на FCV с естествени енергийни източници е отражението на вижданията ни за устойчива мобилност.

Рециклиране

Всичко, което правим, е свързано с нашето мото за Трите R: Намали, Употреби отново и Рециклирай (от англ: Reduce, Reuse, Recycle). От изключителна важност е да продължим да реализираме вижданията си за устойчиво общество, образовано да рециклира.

В Европа, задължителния процент рециклируемост на автомобила скочи от 85% на 95% през 2015. Благодарение на интегрираната система за рециклиране, ние постигнахме зададените цели далеч преди крайния срок.

Нашите автомобили не съдържат тежки метали като олово, живак и кадмий. Нашите резервни части и антикорозионни покрития също нямат в състава си олово, а осветителните тела и превключватели не съдържат живак. Премахнали сме и вредните елементи в разтворителите, боите и лаковите покрития.

По време на жизнения цикъл на вашия автомобил, акумулаторните батерии, гуми и маслени филтри имат нужда от подмяна. Затова сме изградили система за събиране на отпадъчните продукти от всички наши Европейски дълъри, които ги изпращат обратно към нас за преработка. В допълнение вече предлагаме и рециклирани автомобилни части като климатични компресори, кормилни рейки и съединители.

С нарастване на обема производство на хибридни автомобили е много важно да вземем предвид ролята на рециклирането на нашите хибридни батерии. След въвеждането на Европейската директива 2006/66/EC през 2006, компаниите, отговорни за крайното рециклиране на никел-метал-хидридните батерии в автомобили, каквито има в Yaris Hybrid например, са задължени да спазят изискването за рециклиране на минимум 50% от теглото им.

Инициативи като маркирането с надпис "Лесно за сваляне" на някои части от автомобила, включително цялостно отстраняване на горивото от автомобила, показват нашата пълна отдаденост към всякакви възможности за рециклиране.

И когато най-накрая автомобила достигне до края на жизнения си цикъл, което за Toyota и Lexus може да бъде след дълго време, те трябва да бъдат депонирани така, че да не съдържат вредни вещества, които могат да увредят почвата и подпочвените води. Притежателите на Toyota и Lexus могат да върнат своите автомобили в специални автомобилни морги в цяла Европа. За повече информация, посетете Toyota Europe и изберете вашата държава, за да получите допълнителна информация за рециклирането на автомобила ви.

Още по темата

Процесът на рециклиране Процесът на рециклиране Край на жизнения цикъл Какво е Hybrid Synergy Drive? Какво е Hybrid Synergy Drive? Да разберем предимствата на хибридната технология Toyota увеличава плана си за производството на водородния Mirai Toyota увеличава плана си за производството на водородния Mirai За първия месец от старта на продажбите на автомобила са направени над 1500 поръчки, което накара компанията да увеличи производствените си планове за седанът с горивни клетки. Представяне на Cite Lib от Ha:Mo Представяне на Cite Lib от Ha:Mo Проектът не е просто поредната програма за споделени автомобили, Cité Lib от Ha:mo предлага услуги за градска мобилност от нов тип, основана на ултра-компактните електрически превозни средства.