Toyota Corolla на 50

Еволюцията на най-продаваният автомобилен модел в света

Докато Русия и Америка водят своята хипнотизираща надпревара за покоряване на космоса, а феновете на Beatles с нетърпение очакват следващия хит на групата, Toyota подготвя своето историческо събитие за 1966 година - премиерата на новия модел - Toyota Corolla. Днес най-продаваният автомобил в света (над 44 милиона продадени автомобила) поставя нов забележителен момент в развитието си - 50 години от създаването на модела.

С име което означава "Короната на цветята" , Corolla е създадена да отговори на променящите се нужди на обикновените хора в бързо развиващата се японска икономика в средата на 60-те. Нуждата на хората да пътуват в собствен автомобил расте и води до принципи които са валидни и днес: непрекъснато качествено отговаряне на нуждите на клиентите, независимо в коя държава живеят. Философията ‘Винаги пред другите’ осигурява на Corolla място в сърцата на хората по света, като предлага достъпност, надеждност и спокойно управление. Избрахме за вас основни моменти от развитието и постиженията на модела през първия половин век от нейната история.

Toyota Corolla 1966
Corolla - Раждането на короната от цветя: 1966-1970

Водени от лидера на проекта Тацуо Хасегва, инженерите и дизайнерите отговорни за разработването на Corolla е трябвало да отговорят на основната цел поставен пред тях: да създадат модел, който да плени сърцата на хората. А водещия принцип по време на проектирането е да се произведе автомобил със спортна външност и поведение.
 
Революционната Corolla се предлага с ралични купета – двуврато купе, седан с 4 врати и седан с две врати, като в автомобила намират място много иновативни технологии непознати на японския пазар, като Macpherson окачване и 4-степенна трансмисия.

Първото поколение на Corolla пуснато на пазара през 1966 година.
Corolla 1970
Изцяло новото второ поколение Corolla: 1970-1974

С настъпването на края на жизнения цикъл на първото поколение Corolla, инженерите са поставени пред сложната задача да надградят триумфа на първото поколение.Създадено е второто поколение на автомобила, което е проектиран от нулата въху бял лист хартия, сякаш е изцяло нов модел. 
 
Екстериора е по-аеродинамичен, задния мост е оборудван с голямо листово окачване , което осигурява по-добър комфорт и управление. Моделът Corolla Levin, роден през 1972 с изцяло нов двигател 2T-Ge, продължава да е предпочитан автомобил на спортните автомобилисти.

Инженерите на Toyota Corolla 1970 пред завода на Toyota
Производство на Toyota Corolla 1970
Corolla 1974
Екологичната и изчистена нова Corolla: 1974-1979

Навлизането на стриктни регулации за вредни емисии, третото поколение Corolla се ражда в трудни времена, което изисква разработка на на нови двигатели и изпускателни системи. В резултат Toyota разработва катализатора, който и до днес се използва в автомобилната индустрия.
 
Новата по-чиста и по-ефективна Corolla е един от първите модели, разработен в аеродинамичен тунел. Това значително подобрява аеродинамичните показатели на дизайна и спомага за да се създаде автомобил с ниско съпрротивление. Отвътре, интериорното качество и ергономичността са подобрени и придават усещането за по-скъп автомобил от по-висок клас.

Автомобилите Toyota Corolla 1974
1979 Corolla седан
Corolla, способна да надхитри вятъра: 1979-1983

След поредната петролна криза, японската икономика дава признаци за възстановяване, а Toyota представя четвъртото поколение Corolla заредена с оптимизъм. Аеродинамиката на модела е в основата на екстериора - моделът прекарва над 400 часа в аеродинамичния тунел.
 
За да избегне радикалната промяна в дизайна, която би застрашила лоялността на вече изградените фенове на модела, Corolla залага на по ръбест дизайн с остри линии, екстериорът е по-скоро еволюционен отколкото революционен. Отвътре, комфорта и стабилността са подобрени с 4-звенно пружинно окачване и за да отговаря на екологичните норми, двигателната гама е обогатена с нов 1,8 литров дизелов агрегат.

Toyota Corolla 1979 година
Corolla 1979 седан
Конфигурирайте Corolla или изтеглете ценова листа!
Toyota Corolla 1983
Компютърно проектираната Corolla: 1983-1987

В ролята си на шеф на проекта, Фумио Агетсума решава да направи петото поколение Corolla колкото се може по-иновативна- точно както е била първата Corolla. Това е първият модел разработен с помощта на компютър, спестявайки време и ресурси по разработването на двигателя и купето.
 
Скосената предна част и по-мекоите форми дават подслон на първия за модела предно разположен двигател с педно предаване - истинско предизвикателство за инженерната мисъл тогава.

Toyota Corolla модел 1983 година.
Corolla седан 1987
Corolla с истинско качество: 1987-1991

Ключовата дума при разработването на новото 6-то поколение Corolla е качество: както качеството на самия автомобил, така и качеството на удоволствие от неговото притежание.Ангажираните с проекта инженери си поставят задачата не само да удовлетворят нуждата на клиентите, а да надминат очакванията им. с изключително качество.
 
Резултатът е налице над 2000 подобрения спрямо предишния модел и над 100 доставчика на части, гарантирали непознато за класа качество и лукс - от по-доброто обезшумяване и меките материали и интуитивни инструментални уреди. Без съмнение това е най-качествената Corolla произвеждана до тогова.

Toyota Corolla 1987 година
Toyota Corolla 1987 екстериор
Цоролла 1991
Corolla - Любимият автомобил на всяко семейство: 1991-1995

TСедмото поколение на Corolla е разработена да завладее публиката с харизма и индивидуалност на базата на три отправни точки:: стилен дизайн, динамично и безопасно шофиране и надеждност.
 
С акцент върху детайла и увеличаване на пространството с семейството, инженерите се стремят да създадат запомнящо се усещане за качество и незабравими семейни моменти с този автомобил.

Toyota Corolla 1991 в три варианта
Corolla 1995
 
Corolla номер едно: 1995-2000

Екологията и икономическото развитие са основата на коята инженерите развиват 8-мото поколение Corolla. Слабата икономика в родната страна, кара екипът да разработи автомобил, който клиентите желаят: ефективен, щадящ околната среда и същевремнно изгоден за притежание и поддръжка.
 
Точно това и получават - автомобил, който се развива от поколения и националности, за да се превърне в най-продавания в Япония и в света с на 22 милиона продажби, балгаодарение на - ниските разходи за притежание, безопасността, обезшумяването и изключителното качество.

Toyota Corolla 1995 година
Интериор Corolla седан 1995
Corolla 2000 година
Corolla на 21-ви век: 2000-2006

Първият модел Corolla създаден в Европа е 9-тото поколение на модела. Основната задача е била, моделът да "скъса" връзката с предходните поколения, за да наложи нови стандарти в 21-ви век. 
 
Новото поколение Corolla е проектирана от бял лист хартия, за да бъде максимално достъпна, с лесна и удобна употреба. Интериорното качество се превръща в емблематичен символ на поколението – с високо технологичен дисплей Optitron в инструменталното табло – а комфортната возия надминава дори конкурентите в по-високите автомобилни класове.

Toyota Corolla 2000 година
Corolla седан 2006
 
Истински глобалната Corolla: 2006-2013

Corolla отбелязва своята 40-та годишнина с въвеждането на нов стилен дизайн. Лидерът на проекта - Соичиро Окудайра е амбициран да направи от Corolla глобален продукт по мащаб и продажби.
 
Динамичните характеристики на модела отговарят на търсенето на Европейския пазар, докато лесната употреба и щедрото интериорно пространство отговарят на търсенето в Северна Америка. По време на разработката инженерите са работили по "петминутното" правило, което гласяло, че клиента трябва да усети качеството на автомобила през първите пет минути, прекарани в автомобила.

Toyota Corolla 2006 година
Тоъота Цоролла 2006 Мултимедия
Corolla седан 2016
 
От силно към по-силно: 2013-до днес

След отбелязването на поредния рекорд за 40 милиона продадени автомобили Corolla се появява и новото, 11-то поколение на автомобила. Corolla - най-продаваният автомобил в света, покорява отново с дързост, стил, елегантност и качество. С нов динамичен и едновременно престижен дизайн, луксозен интериор - включително новата мултимедийна система Toyota Touch 2® –и нови системи за безопасност, новата Corolla е най-технологичната Corolla до днес.

Toyota Corolla мултимедия интериор и оборудване на модела от 2013 година
Toyota Corolla 2016 седан, юбилейно ниво на оборудване

В Corolla 2016, качеството и нивото на надеждност са най-високите до момента. Въвеждането на нова по-елегантна решетка, LED предни светлини и нови алуминиеви колела, придава на модела престижно осанка, а променения интериор и системите за активна безопасност Toyota Safety Sense гарантират незабравимо усещане докато сте в автомобила, време, за което ще говорите със своите близки и познати. Юбилейното ниво "Anniversary", специално създадено, за да отбележим 50-те години на модела, Ви предлага екстериор на най-високотo ниво със 17" двуцветни алумуниеви колела и най-оптималното интериорно оборудване за спокойно шофиране- стистема за поддържане на постояннна скорост, автоматични фарове и система за активна безопасност.

Модерен интериор на Corolla 2016
Toyota Corolla 2016 Юбилейно ниво
Избери юбилейното ниво на Corolla
Конфигурирайте Corolla или изтеглете ценова листа!

Като доказателство за влиянието на Coрolla през последните 50 години, автомобилът днес се произвежда в 15 завода на Toyorta в света, а автомобилът се продава в над 150 страни и реализира 20% от от автомобилите продадени от Toyota за почти 80-те години история на кмпанията.
 
Въпреки своята богата история изпълнена с технологични, дизайнерски и качествени иновации, Corolla остава вярна на своята оригинална идея да отговаря на очакванията на хората и да им предлага удоволствие и радост.
 
Емблематичния модел заявява своята виталност и поглед в бъдещото си развитие с последното си поколение. За много години с Corolla…

Toyota Corolla на 50

Научете повече

Toyota Hybrid - Шест милиона продажби Toyota Hybrid - Шест милиона продажби Toyota Corolla: E-Book Toyota Corolla: E-Book Още един поставен рекорд! Toyota Corolla: Най популярният автомобил в света Toyota Corolla: Най популярният автомобил в света Световен лидер по продажби с над 40 милиона продажби. Признание за високите стандарти на TOYOTA Признание за високите стандарти на TOYOTA НОВАТА TOYOTA COROLLA получи максималните 5 звезди от EURONCAP
Corolla сега е оборудвана с
Toyota Safety Sense
Открийте повече >>