Toyota Corolla на 50

Еволюцията на най-продаваният автомобилен модел в света

Докато Русия и Америка водят своята хипнотизираща надпревара за покоряване на космоса, а феновете на Beatles с нетърпение очакват следващия хит на групата, Toyota подготвя своето историческо събитие за 1966 година - премиерата на новия модел - Toyota Corolla. Днес най-продаваният автомобил в света (над 44 милиона продадени автомобила) поставя нов забележителен момент в развитието си - 50 години от създаването на модела.

С име което означава "Короната на цветята" , Corolla е създадена да отговори на променящите се нужди на обикновените хора в бързо развиващата се японска икономика в средата на 60-те. Нуждата на хората да пътуват в собствен автомобил расте и води до принципи които са валидни и днес: непрекъснато качествено отговаряне на нуждите на клиентите, независимо в коя държава живеят. Философията ‘Винаги пред другите’ осигурява на Corolla място в сърцата на хората по света, като предлага достъпност, надеждност и спокойно управление. Избрахме за вас основни моменти от развитието и постиженията на модела през първия половин век от нейната история.

/
 
Corolla - Раждането на короната от цветя: 1966-1970

Водени от лидера на проекта Тацуо Хасегва, инженерите и дизайнерите отговорни за разработването на Corolla е трябвало да отговорят на основната цел поставен пред тях: да създадат модел, който да плени сърцата на хората. А водещия принцип по време на проектирането е да се произведе автомобил със спортна външност и поведение.
 
Революционната Corolla се предлага с ралични купета – двуврато купе, седан с 4 врати и седан с две врати, като в автомобила намират място много иновативни технологии непознати на японския пазар, като Macpherson окачване и 4-степенна трансмисия.

/
/
 
Изцяло новото второ поколение Corolla: 1970-1974

С настъпването на края на жизнения цикъл на първото поколение Corolla, инженерите са поставени пред сложната задача да надградят триумфа на първото поколение.Създадено е второто поколение на автомобила, което е проектиран от нулата въху бял лист хартия, сякаш е изцяло нов модел. 
 
Екстериора е по-аеродинамичен, задния мост е оборудван с голямо листово окачване , което осигурява по-добър комфорт и управление. Моделът Corolla Levin, роден през 1972 с изцяло нов двигател 2T-Ge, продължава да е предпочитан автомобил на спортните автомобилисти.

/
/
/
 
Екологичната и изчистена нова Corolla: 1974-1979

Навлизането на стриктни регулации за вредни емисии, третото поколение Corolla се ражда в трудни времена, което изисква разработка на на нови двигатели и изпускателни системи. В резултат Toyota разработва катализатора, който и до днес се използва в автомобилната индустрия.
 
Новата по-чиста и по-ефективна Corolla е един от първите модели, разработен в аеродинамичен тунел. Това значително подобрява аеродинамичните показатели на дизайна и спомага за да се създаде автомобил с ниско съпрротивление. Отвътре, интериорното качество и ергономичността са подобрени и придават усещането за по-скъп автомобил от по-висок клас.

/
/
 
Corolla, способна да надхитри вятъра: 1979-1983

След поредната петролна криза, японската икономика дава признаци за възстановяване, а Toyota представя четвъртото поколение Corolla заредена с оптимизъм. Аеродинамиката на модела е в основата на екстериора - моделът прекарва над 400 часа в аеродинамичния тунел.
 
За да избегне радикалната промяна в дизайна, която би застрашила лоялността на вече изградените фенове на модела, Corolla залага на по ръбест дизайн с остри линии, екстериорът е по-скоро еволюционен отколкото революционен. Отвътре, комфорта и стабилността са подобрени с 4-звенно пружинно окачване и за да отговаря на екологичните норми, двигателната гама е обогатена с нов 1,8 литров дизелов агрегат.

/
/
/
 
Компютърно проектираната Corolla: 1983-1987

В ролята си на шеф на проекта, Фумио Агетсума решава да направи петото поколение Corolla колкото се може по-иновативна- точно както е била първата Corolla. Това е първият модел разработен с помощта на компютър, спестявайки време и ресурси по разработването на двигателя и купето.
 
Скосената предна част и по-мекоите форми дават подслон на първия за модела предно разположен двигател с педно предаване - истинско предизвикателство за инженерната мисъл тогава.

/
/
 
Corolla с истинско качество: 1987-1991

Ключовата дума при разработването на новото 6-то поколение Corolla е качество: както качеството на самия автомобил, така и качеството на удоволствие от неговото притежание.Ангажираните с проекта инженери си поставят задачата не само да удовлетворят нуждата на клиентите, а да надминат очакванията им. с изключително качество.
 
Резултатът е налице над 2000 подобрения спрямо предишния модел и над 100 доставчика на части, гарантирали непознато за класа качество и лукс - от по-доброто обезшумяване и меките материали и интуитивни инструментални уреди. Без съмнение това е най-качествената Corolla произвеждана до тогова.

/
/
/
 
Corolla - Любимият автомобил на всяко семейство: 1991-1995

TСедмото поколение на Corolla е разработена да завладее публиката с харизма и индивидуалност на базата на три отправни точки:: стилен дизайн, динамично и безопасно шофиране и надеждност.
 
С акцент върху детайла и увеличаване на пространството с семейството, инженерите се стремят да създадат запомнящо се усещане за качество и незабравими семейни моменти с този автомобил.

/
/
 
Corolla номер едно: 1995-2000

Екологията и икономическото развитие са основата на коята инженерите развиват 8-мото поколение Corolla. Слабата икономика в родната страна, кара екипът да разработи автомобил, който клиентите желаят: ефективен, щадящ околната среда и същевремнно изгоден за притежание и поддръжка.
 
Точно това и получават - автомобил, който се развива от поколения и националности, за да се превърне в най-продавания в Япония и в света с на 22 милиона продажби, балгаодарение на - ниските разходи за притежание, безопасността, обезшумяването и изключителното качество.

/
/
/
 
Corolla на 21-ви век: 2000-2006

Първият модел Corolla създаден в Европа е 9-тото поколение на модела. Основната задача е била, моделът да "скъса" връзката с предходните поколения, за да наложи нови стандарти в 21-ви век. 
 
Новото поколение Corolla е проектирана от бял лист хартия, за да бъде максимално достъпна, с лесна и удобна употреба. Интериорното качество се превръща в емблематичен символ на поколението – с високо технологичен дисплей Optitron в инструменталното табло – а комфортната возия надминава дори конкурентите в по-високите автомобилни класове.

/
/
 
Истински глобалната Corolla: 2006-2013

Corolla отбелязва своята 40-та годишнина с въвеждането на нов стилен дизайн. Лидерът на проекта - Соичиро Окудайра е амбициран да направи от Corolla глобален продукт по мащаб и продажби.
 
Динамичните характеристики на модела отговарят на търсенето на Европейския пазар, докато лесната употреба и щедрото интериорно пространство отговарят на търсенето в Северна Америка. По време на разработката инженерите са работили по "петминутното" правило, което гласяло, че клиента трябва да усети качеството на автомобила през първите пет минути, прекарани в автомобила.

/
/
/
 
От силно към по-силно: 2013-до днес

След отбелязването на поредния рекорд за 40 милиона продадени автомобили Corolla се появява и новото, 11-то поколение на автомобила. Corolla - най-продаваният автомобил в света, покорява отново с дързост, стил, елегантност и качество. С нов динамичен и едновременно престижен дизайн, луксозен интериор - включително новата мултимедийна система Toyota Touch 2® –и нови системи за безопасност, новата Corolla е най-технологичната Corolla до днес.

/
/
 

В Corolla 2016, качеството и нивото на надеждност са най-високите до момента. Въвеждането на нова по-елегантна решетка, LED предни светлини и нови алуминиеви колела, придава на модела престижно осанка, а променения интериор и системите за активна безопасност Toyota Safety Sense гарантират незабравимо усещане докато сте в автомобила, време, за което ще говорите със своите близки и познати. Юбилейното ниво "Anniversary", специално създадено, за да отбележим 50-те години на модела, Ви предлага екстериор на най-високотo ниво със 17" двуцветни алумуниеви колела и най-оптималното интериорно оборудване за спокойно шофиране- стистема за поддържане на постояннна скорост, автоматични фарове и система за активна безопасност.

/
/

Избери юбилейното ниво на Corolla

Като доказателство за влиянието на Coрolla през последните 50 години, автомобилът днес се произвежда в 15 завода на Toyorta в света, а автомобилът се продава в над 150 страни и реализира 20% от от автомобилите продадени от Toyota за почти 80-те години история на кмпанията.
 
Въпреки своята богата история изпълнена с технологични, дизайнерски и качествени иновации, Corolla остава вярна на своята оригинална идея да отговаря на очакванията на хората и да им предлага удоволствие и радост.
 
Емблематичния модел заявява своята виталност и поглед в бъдещото си развитие с последното си поколение. За много години с Corolla…

Toyota Corolla на 50

Научете повече

Признание за високите стандарти на TOYOTA Признание за високите стандарти на TOYOTA НОВАТА TOYOTA COROLLA получи максималните 5 звезди от EURONCAP Toyota Plus - Употребявани автомобили Toyota Plus - Употребявани автомобили Сертифицирани автомобили втора ръка Употребявани автомобили TOYOTA Употребявани автомобили TOYOTA Вижте предложенията на Toyota търговците. 10 години безплатна грижа за хибридната батерия 10 години безплатна грижа за хибридната батерия

Corolla сега е оборудвана с
Toyota Safety Sense

Открийте повече >>

Настройките Ви за "Бисквитки"

За да подобрим използването на нашия сайт и предлаганите услуги, ние използваме "Бисквитки", "уеб маяци" или други технологии за проследяване на поведението и прегледаното съдържание на сайта ни. Ако сте съгласни с това можете да продължите да ползвате интернет страницата ни или можете да промените своите настройки тук.

Потвърдете своите настройки, за активиране или деактивиране на "бисквитките":

OK