1. Discover Toyota
  2. Gazoo racing
  3. GR 86
  4. Heritage
Свържете се с нас, през връзките по-долу:

Пътуването до GR86

Корените на Хачи Року
  • История на вълнуващи шофирания

    Въпреки че споделена ДНК с GT86 е ясно забележима, корените на изцяло новия GR86 могат да бъдат проследени чак до 60-те години на миналия век. От спортния външен вид до състезателно изживяване, от боксерните двигатели до мерките за намаляване на теглото, нашето ново купе 2+2 със задно предаване е повлияно от дълга линия истински емблематични спортни автомобили от нашето минало. Открийте едно пътуване, в което създаването на поводи за усмивки зад волана е всичко, което има значение.

Sports 800 ‘YOTA-HACHI’1965 – 1969

Двигател: 790 куб.см, 2-цилиндров със срещулежащи бутала (боксер)
Мощност: 45 к.с
Тегло: 580 кг
Разположение: преден двигател/задно предаване

Известен с любимото наименование “Yota-Hachi” или „Toyota 8“ в съкратена японска форма, миниатюрният Sports 800 от 60-те години на миналия век е първият сериен спортен автомобил на Toyota. Отличаващ се с безстрашен „боксерен“ мотор със срещулежащи бутала и 790 куб.см, задвижващ задните колела, и каросерия, изработена от тънколистни стомана и алуминий, S800 осигурява на пътниците си вълнение и сензационна икономичност. Популярен избор в японските моторни спортове, пъргавата и аеродинамична джобна ракета ще запечата в паметта подиум първи-втори-трети за Toyota на 24-часа на Фуджи през 1967 г., позиционирайки се трета след два мощни 2000GT.

2000GT

1967 – 1970

Двигател: 1980 куб.см, редови 6-цилиндров
Мощност: 150 к.с
Тегло: 1123 кг
Разположение: преден двигател/задно предаване

Първият суперавтомобил в Япония? Вероятно, да. Един от най-красивите силуети на спортни автомобили в света? Без съмнение. GR86 дължи елегантния си стил на великолепната „стойка“ на 2000GT и извивките тип „бутилка на Кока-Кола“. Роден в сътрудничество с Yamaha Motor Co., легендарният 2000GT е известен с главната си роля в хита на Джеймс Бонд You Only Live Twice.

Но и далеч от екрана, той също прави толкова голямо впечатление. Редовият 6-цилиндров двигател от световна класа, комбиниран със задно предаване, гарантират, че той предизвиква най-добрите европейски автомобили от онова време, като същевременно записва множество рекорди за скорост и победи в моторните спортове на пистата.

AE86 ‘HACHI-ROKU’

1983 – 1987

Двигател: 1587 куб.см, редови 4-цилиндров
Мощност: 124 к.с
Тегло: 970 кг
Разположение: преден двигател/задно предаване

Въпреки скромния си произход на семеен автомобил, леката Corolla AE86 превърнала се в култова икона и до днес предлага на шофьорите първично, „неразредено“ изживяване, което е трудно да бъде повторено. Известен на ентусиастите с вътрешнофирмен код на шасито, AE86 или “Hachi-Roku” (на японски означава „осем-шест“) споделя много от своите характерни особености с удоволствието от шофирането на GR86.

От своя високооборотен и харизматичен 1,6-литров двигател до отзивчивото управление и игривата управляемост, дължаща се на задното предаване, в продължение на десетилетия AE86 се превърна в предпочитан избор за състезатели, дрифтъри и тунинг майстори. Той дори е звездата на японските манга и аниме серии за улични състезания, наречени Initial D. Няма нещо, което AE86 да не може да направи.

GT86

2012 – 2021

Двигател: 1998 куб.см, боксерен 4-цилиндров
Мощност: 197 к.с
Тегло: 1240 кг
Разположение: преден двигател/задно задвижване

След петгодишна пауза Toyota се завърна на пазара на спортни автомобили по грандиозен начин. Лек, компактен и с нисък център на тежестта, GT86 притежаваше съставките, които ентусиастите очакваха. Феновете на S800 и 2000GT също тръпнеха в очакване и останаха доволни от двигателя със срещулежащи бутала тип „боксер“ и стилистиката с извивки.

Спечелил похвали от автомобилни журналисти по целия свят за начина, по който доставяше тръпката на шофьори от всички поколения, GT86 пренаписа сценария за достъпни спортни автомобили. Той дори остави своя отпечатък в моторния спорт, със забележителна победа в класа си на 24-те часа на Нюрбургринг  през 2012 г., както и успех в Super GT, състезания за издръжливост, рали и Gymkhana.